Съвместна публикация на в-к Стандарт и Gong.bg

Затишие след буря - така, перефразирайки максимата, може да бъде характеризиран изминалият 22-ри кръг в "А" група. Разбира се, прибавяме и събитията в средата на седмицата от турнира за Купата на България. Защото те в голяма степен дадоха облика на мачовете от първенството.

Крещящо видно е, че цикълът сряда-събота е изнурителен за тимовете. Те са неприятно неподготвени за него като възрастен човек, чийто асансьор до 15-ия етаж в панелката му в "Младост" пак се е развалил и единственият изход са стълбите. Задъхването е гарантирано!

Какво се случи с участниците в 1/4-финалите за купата? Първо победителите. Берое с кански мъки взе трите точки у дома срещу Спартак (Вн), Левски бе далеч от наказателните походи над тимове от сорта на Родопа и едвам го докара до 3:0, и то благодарение на един играч - Емил Ангелов и един автогол. Локо (Пд) бе на прага на сензация, крепейки нищожното 1:0 над вече официално изпадналия зад борда на "А" група "Екс-Конелиано". А Литекс - четвъртият полуфиналист, направо си падна, въпреки че игра над едно полувреме с човек повече срещу Локо (Сф).

Положението с елитните тимове, отпаднали в сряда за купата, е идентично. "Червена" мъка за едно победно попадение след рикошет и все още никакви признаци за излизане от кризата. От другата страна на терена бе Славия, която години наред така и не може да надскочи среднячеството.

Последният отпаднал Вихрен допусна домакинска загуба, която го забърса в долната половина на таблицата. Понякога, забавлявайки се от скромните и ограничени физически параметри на родните ни футболисти, ме изпълва садистичното желание и носталгия за внедряването на още един турнир, така както е на много места по света. Например Купата на Съветската армия спокойно може да бъде заменена с Купата на НАТО или на Европейския съюз.

Докато не разберат всички, че само с повече и по-оспорвани срещи термометърът на футболното ниво ще се покачва, но не от глобалното затопляне, а от собствените им умения.
По време на столичното дерби Славия - ЦСКА бе достатъчно скучно.

Стойчо Младенов успя да сглоби някакъв състав според наличните играчи, но пропастта в "червено" между цели и реалност продължава да смущава. Треньорът затвори устите на футболистите, като наблегна на уточнението, че е крайно време демонстрираното на терена от тях да надвишава изприказваното извън него.

Успокояващото за ЦСКА е, че участието в евротурнирите изглежда сигурно след оформилата се голяма дистанция между третото и четвъртото място. Но с настоящия си състав европейската сцена за "армейците" е все едно да пуснеш онзи чешит с хита "Шест кокошки съм заклала" да изнесе рецитал в "Карнеги хол".

При "белите" - нищо ново под слънцето. Те са "все донякъде". И нито сантиметър по-нагоре. А новото шоу "Комиците" спокойно може да наеме две от водещите им фигури - Саша Симонович и Тодор Колев. Всъщност вторият почти догони адаша си по актьорско майсторство. Неистовите опити на двамата да пропуснат мача с бившия си тим Левски доведоха до 50% успех. Сърбинът наби едно чело на Моралес - само жълт картон. Ех, бре, Генов - по-смело. Т.К. обаче бе по-настойчив, пък и времето вече привършваше. Тегли една псувня на съдията - жълт картон. "Абе я да му тегля аз още една" - готово, още един жълт картон. Класика в жанра и смях в залата!

Локо (Сф) и Литекс се напънаха за да направят дерби. В крайна сметка - домакините остават в играта, а ловчанлии се молят да не се натресат на "Герена" за купата, че Европата може да отиде по дяволите!

Шампионите си взеха своето, а отгоре на всичко на терена срещу Родопа най-сетне имаше наченки на "План 2007". Интригата в лагера на Левски е дали ЦСКА ще помогне срещу Локомотив (Сф) и дали БФС няма да открадне Мъри Стоилов, макар и за кратко. Ясно е, че домакинства от сорта на тези с Родопа няма как да предизвикат дори един бал вълнение.

 Останалото звучи така - Черно море пак се приближи в подножието, но времето до края на шампионата е твърде кратко за нещо повече. Ераносян взе в рамките на три дни скалпа на ЦСКА и първа победа в "А" група с Берое. Сцените след края на мача в Стара Загоре обаче смутиха комисиите в БФС. Те пак трябва да взимат важни решения.

72 часа по-рано Стойчо Младенов направи няколко крачки върху същата тази трева, за да каже две-три думи на португалския рефер. И бе наказан. В съботния следобед тя със сигурност е била обагрена в кръв - няма как от десетките ритници и удари с палки да не е шурнала. Най-логичното нещо е до лятната сеитба и есенната реколта върху нея официален футбол да не се играе. Дали?