Младият български талант от школата на Сливен Пламен Пенев се завърна от 10-дневния си лагер в Олимпик Марсилия. Юношеският ни национал бе пълен с емоции и впечатления от френския клуб. Въпреки че не пожела сам да разкрие, футболистът на Сливен е направил огромно впечатление на тамошните специалисти, като само в рамките на една контрола между младежите и резервите на отбора е вкарал два гола – за единия и за другия състав.

Нелепа контузия в глезена, която през цялото време на престоя му е напомняла за себе си, е попречила на Пламен да вземе участие и в други двубои. Треньорите в школата обаче все пак са имали достатъчно време, за да се убедят в качествата му.

Все още няма яснота, дали футболистът ще бъде привлечен в някоя от младежките формации на Олимпиик Марсилия, но се очаква в следващите няколко месеца да стане ясно, дали той няма да се превърне във втория българин, който ще облече екипа на французите след Йордан Лечков.

„Бях много въодушевен, когато за първи път стъпих на базата, защото не бях виждал такава досега. Много е голяма, с четири игрища, плюс малко изкуствено игрище. Включва още фитнес, общежитие, училище, стол. Всичко необходимо за футболното развитие на играчите”, сподели пред Гонг Пламен Пенев.

За разлика от родните тимове, на разположение на школата има по няколко физиотерапевти, лекари, кондиционни треньори и редица други специалисти. В базата се работи като по часовник. „Става се в точно определен час, закусва се, училище, тренировки, обяд, училище и отново тренировки. Интернетът и стаите угасват точно в 23.00 часа”, разказа Пламен Пенев.

Разбира се, от ръководството добре знаят, че младите футболисти се нуждаят от развлечения, затова са им ги осигурили – джаги, тенис на маса, пелйстейшъни (последен модел), мини-кино. „Дори, когато аз бях в базата, бяха поръчали комик. Но за съжаление, не го разбирах, говореше на френски”, добави младият талант, впечатлен от условията и грижите, които се полагат за всеки един от играчите в клуба – от най-малкия до най-големия.

„В един от първите дни играх цял мач. През първото полувреме бях в тима на 19/20-годишните, играх отдясно, като десен външен халф и вкарах един гол. През второ ме преместиха в състава на резервите – като централен нападател и там вкарах един гол”, разказа още Пламен Пенев. Точно този двубой е бил наблюдаван лично от старши треньора на Олимпик Марсилия Дидие Дешан, както и от почти цялото ръководство на клуба.

„Показах им това, на което съм способен, но можеше и още според мен. Така се стекоха нещата”, завърши Пламен Пенев.

Опит от френската школа почерпи и помощник треньорът в Сливен Лъчезар Дойнов, който придружи младия футболист до Марсилия.