Собственикът на Лудогорец Кирил Домусичев посочи кои са трите необходими условия, за да може да се осъществи проектът Висша лига у нас. Босът на шампионите обясни, че е необходимо Българският футболен съюз да подготви проект, да има активност от страна на желаещите да участват в него, както и участие на държавата.

„Имам много желания. Думичката Висша лига е условно понятие. На вас журналистите ви хареса и така се наби в общественото пространство. Говорим за формат, в който да се намери вариант не само да се върнат големите имена, но и да се създадат по-добри условия и за футболистите, и за публиката. Вие очаквате стадионите да са пълни, но няма нормален човек, който да иде на стадиона при условията, които са на повечето места. Първо БФС, трябва експертно, спазвайки всички закони, да измисли начин това да се направи. Аз ще гласувам моментално „за“, ако има такава възможност. Първо обаче зависи от БФС дали ще предложи проект в кратки срокове. Трябва да бъде предложен вариант, който да е подходящ. Освен това, хубаво е да говорим с имена и марки, но първо, кажете ми кое ЦСКА. Всеки, който кандидатства трябва да каже кое юридическо лице е, дали феновете са го припознали, имали осигурени финанси, има ли материална база...Така че, никой не трябва да чака да го поканят. Всеки трябва да иде на среща в БФС и покаже готовност. По български се чака някой да покани, а не трябва. Тези, които искат да участват, трябва да бъдат активни. Третото важно условие – без участие на държавата, говорим за скромно участие, няма да стане. Там е ролята на министъра на спорта. Кой ще даде пари? Дали правителството ще направи фонд, който всяка година да се обновява и всеки един от клубовете, който се нуждае от подобрения на материалната база, да могат да кандидатстват. Това е по аналог, както българските фирми кандидатстваме по европроекти. Ето, Монтана имат нужда от терен и осветление – подават документи за съответната сума. Без участие на държавата, ако ще са тези кални ниви... Сега чувам някакви утопични проекти – да се сливали А и Б група. Извинявайте, Лудогорец няма да ходи да играе в Крупник. Така че, три са важните неща – какво ще свърши БФС, какво желание и активност ще демонстрират собствениците на клубове, както и ролята на държавата“, обясни пространно Домусичев при представянето на новия спонсор на тима.

„А защо смятам, че държавата трябва да помага? Футболът без да получава държавна помощ, е вкарал някакви пари в бюджета и колкото повече го развиваме, толкова повече пари ще влизат в държавата. Но и тя трябва да даде нещо. Лудогорец за последните 5 години е внесъл 15 милиона лева в бюджета. Да, Община Разград помогна за построяването една трибуна. Това е логиката, за да има Висша лига, трябва да се случат тези три неща“, заяви още по темата Домусичев. 

Парите от ТВ права не зависят от проекта Висша лига, каза Домусчиев

„Аз не съм юрист, но пак казвам, че ако не е нещо нередно незаконно, всичко, което може да се гласува в Изпълкома за връщане на отбора в А група, аз лично ще гласувам. В клуба има назначен синдик, и всичко, което е нередно, трябва да го даде на прокурор. Така че, не е работа на БФС да върши такива неща. Работата на БФС е да администрира първенството. Друг е въпросът, че са се правили много компромиси с ЦСКА в годините назад, може би ако не бяха правени, ЦСКА нямаше да е на това дередже. Щеше да здрав и стабилен клуб сега. Така че, синдкът да си дава сигнали на прокурора. За да дадеш сигнал, трябва да се направи разследване. Не може просто така с едно писмо да пуснеш сигнал“, коментира темата с ЦСКА босът на шампионите.

Домусчиев: Броим точките с плюс 7 за Левски

Запитан за концесията на стадион „Лудогорец Арена“, един от собствениците на разградския тим коментира: „За съжаление, в общината се появиха разни хора и фактори, които през живота си не са създали нищо и не са инвестирали в нищо и си мислят, че има един луд Домусчиев, който вади 25 милиона и строи стадион и след това ще си плаща за това. Държавата е съдружник с 20% близо в нашите приходи, защото за всяко кафе, което ще продадем на стадиона, за всеки билет, се плаща ДДС. Сега се появяват претенции и на хора в общината, които също искат да са съдружници в Лудогорец. Проблемът продължава да стои. Хубаво е че има мислещи хора, които настояват за решение. Много хора ми звънят да направим инвестиции в техния град. Парадоксални неща се случват в нашата държава“.

От Лудогорец обявиха: Не търсим играчи на всяка цена

„На мен ми е жал за хората. Като бие една градушка, хората няма къде да се скрият на стадиона. Ние правим стадиона за хората. Те няма да станат повече феновете на отбора. Ние се грижим за играчите. Направили сме всичко необходимо за тях. Стадионът е необходим на хората. Поне 22 години няма как клубът да си върне инвестициите от стадиона, това са направени прогнозни анализи. Клубът има разходи. Някакво безумие е. Тя държавата не строи стадиони, а Кирил Домусчиев трябва да го построи, а след това и да плаща на кмета“.

„Не е работа на бизнеса да прави фондове и да инвестира в спорта. Затова е важна ролята на държавата“, поясни Домусчиев. 


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS