Павел Дочев вече не е старши треньор на ЦСКА! Специалистът напусна поста по свое желание, тъй като смята, че в момента това е най-доброто за отбора.

„Не съм повече треньор на ЦСКА, оттеглих се. Мотивите са лично мои, прецених, че в тази обстановка в името на отбора е по-добре да напусна, защото отборът е по-важен. Дойдох с големи амбиции и настройка да се боря и да променя нещо, но видях, че е много трудно. Самата подкрепа не беше на лице, не е важно персонално Павел Дочев, а клубът. При положение, че нямаше нужната подкрепа е по-добре да си тръгна”, заяви Дочев след срещата с босовете на „червените”.

„Аз съм дипломатичен човек, гледам философски на нещата и ми е под нивото да се занимавам и да се разправям с глупости. Сутрин като стана е важно да се гледам в огледалото и да оставам верен на моето правило. Има неща, за които съжалявам. Може би трябваше от самото начало да тръгна по друг път. Доверих се, в определената ситуацията подходих наивно, вярвайки в доброто. Имаше толкова много проблеми в отбора, които ме затрупаха. Не искам аз да съм човека, който да е виновник за тази тежка ситуация в клуба, поемам тази отговорност и е по-добре за бъдещето на ЦСКА някой друг да поеме нещата и да ги промени за по-добро”.

„Най-сериозният проблем е манталитетът. Исках да променя в отбора много неща, но само аз да ги искам не стига, а трябва и другите да ги искат. Като се чувстваш малко самотен, изолиран и неподкрепен е трудно. Доверих се и на футболистите. В отбора на ЦСКА има добри футболисти, истински професионалисти. Но има и такива, които не отговарят за амбициите на ЦСКА, но ще си ги запазя”.

„От моя страна ще е нелоялно да говоря против футболистите. Има действително голямо разминаване между моите представи за футбол и това как се работи и от действителността тук. Сблъсках се с чужди и непонятни за мен неща и не можах да се справя с тях”.

„С Емил Костадинов работихме в една посока. Той се опита да ме подкрепи, но не успяхме. По-добре да си тръгна с чест и достойнство, отколкото да стоя тук. За мен най-болно и най-тежко бе след мача с Видима да ме изкарват с кола като престъпник. Все едно, че съм изнасилил непълнолетно момиче. Аз инвестирам толкова много, имам безсънни нощи и работя за този клуб, а в същото време да се срамувам и да се крия от обществеността, това ми дойде в повече. Това беше капакът за моето решение. Реших, че не трябва да си причинявам това, исках да преспя и да помисля добре преди да взема решение. В момента мога да гледам само напред и да си тръгна с чест”.

„В тяхната ситуация на ръководство, в която самите те са под натиск, мисля, че за тях това решение също е по-добре, за да има вяра в нещо по-добро и по-хубаво. Мисля, че моят наследник може да вдигне ЦСКА. Аз мисля, че и аз ще се справя, но просто ми трябваше време. В отбора трябва да се пипнат едно-две неща, самото ръководство в лицето на собствениците и Емил Костадинов има представа, какво говоря, защото всичко съм им казал. Нямаме много различни мнения и са солидарни с мен в това отношение. Имаме общи виждания”

„В четвъртък трябва да се постигне победа. По принцип в отборите има психологически подем при смяна на треньора и всеки се хвърля на ново и на върха на възможностите си. Всичко е възможно. От психологическа гледна точка това има положителен ефект”.

„Останах изненадан от нивото в България и начина на работа. Чувах много, не исках да е истина, но се оказаха истина. Говоря за неща в негативен план. Голяма част от футболистите имаха уважение и респект към мен, друга част не бяха съгласни с моите методи и поставяха всичко под въпрос. Не мога да работя на 100%, ако нямам пълната подкрепа и убеждение, че това, което правя, е правилно. Имаше хора, които бяха против моите методи, но не съм човек, който да прави компромиси в името на един или друг футболист. За мен е по-важно не какво стои на гърба на фланелката, а отпред на гърдите. Името на ЦСКА е по-важно от името на футболистите. Това беше моето мото, но и там имаше разминаване. На някои футболисти, на които съм искал нещо да им кажа, съм го казал вчера. Няма пред обществеността да пера мръсни ризи. Имам пълните основания да съм спокоен с моето решение. Винаги съм бил убеден в това, което правя и си тръгвам с високо вдигната глава”, завърши вече бившият наставник на ЦСКА.