Това ли бе краят на шампионата по отношение на шампионската титла? Мачът в събота между Лудогорец и ЦСКА? 4:0! По-скоро ДА, според широката футболна общественост и КАТЕГОРИЧНО ДА, според футболните анализатори свързани по някакъв начин с “червената” идея. Втората група обаче се позовава на причина далеч извън спортно-техническите компоненти на играта. Тезата бе засегната в не един и два анализа. Теза, която се подхранва от определен кръг хора, свързани с ЦСКА и целящи да отклонят вниманието от собствените си прегрешения. Във футбола лесно се смята 2+2, но то не винаги прави 4, особено, ако трябва да се замазва. А замазването е в ход и бие на очи.

Всъщност нека обърнем внимание и на няколко чисто футболни аспекти на мача в събота, който като анонс бе решаващ за титлата:

1.Козмин Моци! Започваме от там, защото нарушението на румънеца се превърна в тема номер 1. Няма как да бъде и по друг начин. То бе безобразно, въпреки че по време на самия мач остана скрито не само за реферите, но и за голяма част от публиката и специалистите. Нарушение, което трябва да доведе до задължителен червен картон. Георги Йорданов и колегите му направиха як гаф, но все ми се струва, че в случая позицията на Йорданов на терена бе такава, че еленският скок остана в мъртва точка. Доста по-голяма е вината на страничния рефер, който имаше чудесна видимост към ситуацията. Това са подробности. Гафът си е гаф и не е оправдан. Не е оправдано и действието на Моци, което е поредно тази година. Дали славата не му дойде малко в повече? Може би, но със сигурност трябва да се стегне, защото има явно натрупване, което в един момент може да се окаже пагубно както за футболиста, така и за клуба. Георги Дерменджиев пък е длъжен да даде отрезвяваща почивка на румънеца за няколко мача. Лудогорец има достатъчно добри защитници. Може и без Моци няколко седмици

2. Пробуждането! Добро утро, Лудогорец! Шампионите спаха доста дълъг зимен сън. Така бяха заспали, че доста мачове, след Нова година, минаха и заминаха, а в Разград се чудиха какво се е случило. Играта бе ужасна и много далеч от това, което Лудогорец показва по традиция. Това се отрази и на резултатите. Лекото протягане срещу Литекс за купата бе само за обръщане на другата страна и нова сладка дрямка. Дали мачът срещу ЦСКА ще е истинското “добро утро” ще разберем само след два дни. Лудогорец изигра силни минути срещу ЦСКА, но със слабо начало. Пробуждането дойде някъде около 15-ата минута. Събуди се и Мисиджан, който също дълго време бе в летаргия. Отборът демонстрира и добър футбол. Да, все още Лудогорец има сериозни проблеми с човека, който да води успешно атаката, но в Разград това много добре си го знаят.

3. Опорната точка! Лудогорец има един фундаментален футболист, от когото до голяма степен зависи представянето на отбора. Не! Това не е Марселиньо, въпреки че подобна теза се наложи през годините. Бразилецът е важен елемент в Лудогорец, но не това е Човекът. За футболните специалисти е ясно. Фундаментът за Лудогорец се казва Светослав Дяков. Футболист, от чиято форма и присъствие зависи цялостното представяне и визия на отбора. Да! Дяков все още не е изчистил изцяло играта си. Прави доста нарушения, които водят до картони, но от неговата игра зависи почти всичко в отбора. Игра, която остава скрита за обикновения фен, който иска да вижда красиви изпълнения - патент на бразилската колония, но игра, която е водеща за успешните резултати. Следващият мач на Лудогорец срещу Левски ще е тежък, защото Дяков няма да го има.

4. Хвалбите! Те също станаха обект на обсъждане. И Кирил Домусчиев, и Георги Дерменджиев, и Светослав Дяков похвалиха ЦСКА за показаното в Разград. Само Йордан Минев прати Кукоч да си пише четворка във Фейсбук, но това е друга тема. Та тези хвалби се оказаха голям проблем и част от някаква адска конспирация. Наистина, дойдоха малко в повече, но все пак... В Разград ЦСКА се опита да покаже друго лице. Опита да играе футбол. Не се получи, защото преходът между ритането с големия пръст и разиграването с пасове е малко труден. Все едно до вчера да пишеш с прости изречения и речник от 100 думи, а от днес да започнеш да твориш романи с множество сложни изречения и богат речников запас. Няма как да стане! Истина е, че е груба грешка този преход да се прави срещу Лудогорец в Разград, но новите треньори в ЦСКА рискуваха и загубиха. Някои футболисти допуснаха груби индивидуални грешни, но пък дали те са случайни? Теми за размисъл.

Всъщност, ако трябва да сме честни, резултатът в събота бе логичен. Във футболът има закономерности и отклонението от тях е по-скоро плод на случайност. Различната ситуация в двата клуба в седмиците преди двубоя предвещаваше подобна развръзка.

Лудогорец все още има какво да изчиства като отбор и като клуб. Ясно е, че винаги ще бъде трън в очите на голяма част от хората в България, а в Разград трябва да са наясно, че и те си имат своята вина за това.

ЦСКА също трябва да се чисти. При “червените” обаче няма да стане с метла и прахосмукачка, а с големи и тежки камиони, защото зацапването през последните години е силно наслоено и трудно се измива.