Дисциплинарната комисия на БФС е един от най-коментираните помощни органи на съюза, а решенията й са постоянно в полезрението на медиите. Според заместник-председателя на ДК и неин говорител Юри Кучев голяма част от служителите в клубовете и футболистите не познават добре правилниците и другите нормативни актове на БФС.

В интервю за официалния сайт на БФС говорителят на Дисциплинарната комисия дава отговор на съществени и принципни въпроси. Едно от най-интересните му твърдения е, че на ЦСКА могат да бъдат отнети три точки, ако един от претендентите за титлата не изплати задълженията си по случая „Да Коща”.

„Няма значение какво е становището на нашата комисия не само по този случай, а по всички останали, по които има решение на Арбитражния спортен съд. Защото нашата комисия е задължена да следи за изпълнението на решението и ако то не се изпълнява, от своя страна да налага санкции.

По случая с ЦСКА и футболиста Да Коща ние сме наложили първата санкция, а тя е глоба за ПФК ЦСКА в размер на 2000 лева. От нас се изисква, ако в 14 дневен срок ЦСКА не изпълни решението на съда, ние да наложим втората санкция, а тя е да отнемем на представителния отбор на ЦСКА 3 точки от актива му в „А" група. Така и ще постъпим, но сме зависими от обстоятелството, че ЦСКА обжалва решението на съда. И докато резултата от обжалването не се обяви, процедурата по изпълнението на решението на Арбитражния съд временно се прекратява. Така че изчакваме да мине обжалването и това обществеността трябва да знае, а не да се смята, че щом е ЦСКА, ние не налагаме санкции, един вид страхуваме се...,” заяви Кучев.

Ето и по-интересното от неговото интервю.

Господин Кучев, защо смятате, че преобладаващата част преки участници във футболния процес у нас не познават правилниците и наредбите, откъде произтича задължението им те да ги познават?

Няма документ, който да задължава играчите, треньорите или техните началници в клубовете да познават Наредбата или отделните правилници, но в техен интерес е да са наясно какво пише в тях и какво следва, ако не се спазват. В повечето случаи, които нашата комисия разглежда и взема решения по тях, ние се срещаме с подобно непознаване от страна на нарушителите на правилниците. Още по-странно е, че санкционираните футболисти или други длъжностни лица остават изненадани от наказанията. В това отношение след всеки шампионатен кръг примерите са в изобилие.

Преди време в медиите вие самият обявихте, че в Дисциплинарния правилник има и непълноти?

Да, но това се отнася вече за миналото. Преди година бе налице, да я наречем пробойна, в правилника, която се отнасяше до санкциите за хвърлени предмети по участници и длъжностни лица в мачовете. Известен е случаят на стадиона в Перник по време на срещата Миньор - Черно море, когато предмет от трибуните улучи единия помощник съдия и той падна на тревата. Играта продължи, главният съдия дори не бе забелязал инцидента, за него не се споменаваше в докладите. Въпреки това ние наказахме отбора домакин и записахме в правилника, че като комисия можем да се самосезираме в подобни случаи.

Оказва ли се натиск върху отделните членове на Дисциплинарната комисия, сред хората съществува мнение, че се толерират по-големите клубове за сметка на по-малките?

В комисията няма данни за оказване на натиск върху отделните й членове за взимане на едно или друго решение. Погрешно е да се смята, че големите клубове се толерират по един или друг начин, макар че понякога Апелативната комисия променя или спира някои наши решение. Това е така защото в по-големите български клубове административният опит е натрупван с години, служителите в тях знаят как да се подготвят за една или друга процедура, наясно са с правилниците и нещата, които те позволяват. Казано направо, от ЦСКА, Левски, Славия, Локомотив (Сф), Литекс, Черноморец и Черно море например знаят кога и пред кого едно решение се обжалва, умеят да защитават интересите си и познават добре пътя до окончателното влизане в сила на всяка санкция.

Какво получават за работата си Дисциплинарната комисия нейните членове?

Нямаме облаги от футбола и не разчитаме на тях. До един сме деятели на футбола и отделяме от времето си в негова полза. На всички ни е доста неприятно, когато в медиите се появяват информации за някакви наши „парични възнаграждения", срещу които сме били „длъжни да обслужваме" клубни или други частни интереси. Няма нищо вярно в подобни писания. Всички членове на Дисциплинарната комисия са доказали се професионалисти в съвсем други области, имат необходимия авторитет в обществеността и не им се налага да „обслужват други интереси", за да печелят пари от футбола.