„Възпитанието на Димитър Бербатов още от вкъщи му е много точно”, така треньорът на отминалия век Димитър Пенев коментира рекордьора по отличия „Футболист на годината” Димитър Бербатов. Капитанът на националите спечели днес шестото си отличие и задмина Христо Стоичков. „Знаете, че мина и една добра школа в Германия, в Байер Леверкузен. Винаги ще го сравнявам с онзи малкия от Левски, който също отиде там – Курдов. След контузията го виждам като един втори Бербатов”, добави Пената след церемонията по награждаването тази вечер.

„Не трябва да зачертаваме Бербатов. Той е под 30 години. Предстои му доста работа и труд. Има и трудни дни, и трудни мачове. Но той вече е извоювал своите права и качества. Смятам, че много може да помогне на нашия футбол. Това, което ежедневно се публикува – че ще бъде изваден от състава на Манчестър Юн, не може да се случи”, каза още по адрес на нападателя на „червените дяволи” Пенев-старши.

„За какъв съвет да са ме търсили? За уволнение?”, така Пената отговори на въпрос дали босовете на ЦСКА са го потърсили за мнение при освобождаването на племенникът му Любослав Пенев. „Ще коментираме, когато дойде новият треньор след 1-2 дни. Знаете, че вече съм близък до ръководството, след като 10 месеца, бях отстрани. Помагам на ЦСКА и на нашия футбол. Тези дни не съм близко до Любо и не мога да коментирам. Знаете колко е трудна тази професия – има си точки и отношения...”, добави в типичния си стил Стратега.

„Това което стана в ЦСКА е добре, и недобре. Добре е защото има много футболисти и трябва да има обединение в отношенията между самите състезатели. Когато няма колектив, винаги има провали. Примери много – и в ЦСКА, и в Левски. Ако върнем лентите, които сте записвали ще видим, кои състезатели не са играли в своя процент. Винаги съм казвал, че ако в Левски и ЦСКА един футболист изиграе 5-6 мача, трябва сам да си подаде молба за напускане”, отбеляза по неподражаем начин треньор №1 на миналия век.

„Всички футболисти, които са в десетката могат да бъдат в тройката. Но да играеш 5-6 мача във водещите отбори и да искаш да си в тройката или четворката не е удобно и не е приятно. Не мисля, че сега ще има сърдити. Аз винаги съм бил за това анкетата да се раздели на такава за играещи в България, и за играещи в чужбина. Сега „сините” и „червените” правим сравнения отпреди 30-40 години, а сегашните футболисти не знаят с какви номера сме играли ние. Сега 77, 99, не знам...”, сподели Стратега.

„Ще говорим за ЦСКА, като дойде новият треньор. Ще има нови неща, ще ги разберем. Навсякъде публикуват, че ще е Йешич, мисля че ще е той. Не мога да коментирам Любо. Той ми е колега и така си пречим. Дали е въпрос на пари? Кой българин не иска пари или не плаче за пари. Не мога да ви кажа. Като разговаряте с него или с ръководството ще ви кажат”, завърши Димитър Пенев.