Във връзка със събитията по време и след двубоя между Локомотив Пловдив и ЦСКА от ръководството на „червените“ разпространиха обръщение към българската спортна общественост, публикувано в официалния сайт на ЦСКА.

Ето какво се казва в обръщението на „армейците“ без редакторска намеса:

Уважаеми дами и господа,

ПФК ЦСКА София надделя безапелационно над Локомотив Пловдив, но някои обстоятелства около победата оставиха в нас - ръководството на клуба, както и у милионите ни привърженици, горчиви нотки на възмущение и няколко въпроса, на които досега не получаваме никакви отговори! Нашият клуб не може, а и няма как да остане безучастен, след като у нас остава натрапчивото усещане, че единствено ние търпим негативи преди, по време, и след края на мача в парк "Лаута".

Как иначе да си обясним факта, че само наши фенове са били задържани в близост до стадиона в Пловдив, при положение, че е имало сбиване с поддръжници на Локомотив? Как да тълкуваме и липсата на арестувани лица за хвърлени камъни и бутилки по наши състезатели, по време на самата футболна среща? Какво е последствието за така и незаловеното лице, намиращо се в сектор А, което нацели с шише в главата един от масажистите на отбора ни Асен Терзиев? Защо няма нито един арестуван привърженик на Локомотив Пловдив за масовите прояви от тяхна страна, на откровен расизъм в най–бруталните му форми, по адрес на състезтеля ни Нджонго Додинг Присо? Безспорен факт, който се видя и чу от цяла България, благодарение на прякото телевизионно излъчване на мача. Как и защо, след като въпросният ни футболист напусна пределите на терена, пред и в тунела водещ към съблекалните, около него имаше струпване на хора, които нямаха работа там? Не идват ли и от тях грозните провокации и повече от явни ругатни към Присо? Огорчението от натрапчиво демонстринаната расова нетърпимост въз основа, единствено на цвета на кожата на Присо, е огромно. Няма и как всички ние в ПФК ЦСКА, да не се чувстваме съпричастни към който и да е човек, обиждан по този вулгарен, антиспортсменски и личностен начин. Още повече, че 2012-та е годината на УЕФА, която тече изцяло под мотото "НЕ на расизма"!

Искрено се надяваме да получим адекватни отговори на поставените от нас въпроси. Подобни инциденти не бива да се повтарят не само по родните стадиони, но и на което и да е обществено място в България. Всички ние в ЦСКА, искаме равенство и еднакъв критерий за всеки, но не само на думи. Защото иначе, както и в случая, се чувстваме като единствените потърпевши. А като най-титулуваният клуб с авторитет, международно признание, и многобройни успешни резултати, категорично няма да оставим случилото се без последствия. За целта ще търсим правата си, настоявайки за прилагане на норми, правила и закони, спрямо приетите разпоредби в държавата ни и обществото. Без капка колебание, и с дълбока убеденост в компетентността на институциите на всякакво ниво в Република България.

ПФК ЦСКА ЕАД


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.