Съвместна публикация на gong.bg и „Стандарт”

 

Левски и Локомотив (Сф) тръгнаха нагоре в представянето си почти заедно преди близо 4 години, когато начело дойдоха съответно Станимир Стоилов и Стефан Грозданов. Неделните съперници вървяха ръка за ръка през този период, като всеки за своя стандарт постигна и сериозни успехи на вътрешната и международната сцена. Двата клуба дори си приличат и по европейското и цивилизовано поведение, което се стремят да поддържат в медийните си изяви в добри или лоши моменти. Приличат си, уви, и в сегашния момент, когато са най-слаби за последната петилетка.

Безумно слабият мач, който сътвориха двата тима помежду си, някак не е удобно да бъде наречен дерби, макар номинално да е такъв. Локомотив го спечели, когато най-малко очакваше. 12 години по-късно след победния гол на Чилибонов за Локото срещу "сините", дойде и попадението в последната минута на Златински. Общо взето, при първата сносна атака на "червено-черните", ако изключим удара от фаул в гредата на Дафчев. И каръкът "Левски" беше счупен. С единствената възможна тактика, правилно и умно избрана от треньора Димитър Васев, като се има предвид трагичното състояние на отбора от "Надежда" - тотален дефанз. За 0:0. То пък взе че стана 0:1.

Така е във футбола - логиката често отсъства

Най-слабият Локомотив (Сф) за последните няколко години победи най-слабия Левски също за последните години. Голяма радост в "Надежда" от стратегическата и даже историческа победа. И голяма мъка на "Герена".

Левски ли казах? Не, това не може, няма как да бъде Левски. Това е все едно моят пряк шеф в Дарик радио Томислав Русев да покани глухонеми журналисти да говорят в ефира. Горе-долу същото се отнася за Станимир Стоилов при сегашното кошмарно положение в състава му. А-ууу, колко много "глухонеми" играчи има сега при "сините"! След мача клубните началници споменаха бройката 4-5 за новите летни попълнения. При очакваното напускане на Томашич и висящото положение на Гошо Петков, май ще се наложи още по-драстична селекция. Защото сезонните нули за Левски, които изброявахме в миналия обзор на кръга, нарастват. Кога е било в 4 поредни столични дербита Левски да не може да отбележи гол! Аз не помня такова чудо. А пък и ако прибавим двете шампионатни загуби от Литекс, нещата стават катастрофални.

Да не забравяме, че до края на сезона антирекордите за Левски могат да се увеличат още повече. Идва дербито с ЦСКА. Може би сега е моментът "червените" да помислят дали не могат да строшат най-големия резултат във вечното дерби 7:1, който се държи от вечния съперник. Но понеже футболът, както отчетохме и по-горе, е страшно алогична игра, би могло да се стигне и до варианта "Мендоса", който се равнява на 0:1 за очевидно по-слабия от двата гранда сега. А ЦСКА мина класически през Херовия Черноморец и сега има само една грижа. Да организира възможно най-пищно шампионския си празник по време на вечното дерби на 10 май. Освен атмосфера по трибуните това означава и опит да бъде унижен вечният съперник.

Извън първото място, по всички останали етажи на "А" група продължава да ври и кипи. Независимо че би Левски и запази триточковия си аванс пред Литекс, Локо (Сф) няма как все още да бъде сигурен за евровизата си. Защото в следващия кръг гостува на Славия, която обаче също е в трагично състояние. Ловчанлии пък ще разчитат на две финални победи и грешки на... Локото за третото място в последните два кръга. Но май най-вече на финала за купата срещу Черно море.

Зад Литекс се оформи много яка зона "Интертото"

В нея с 46 точки е Славия, а с по две по-малко са Черно море, Черноморец и Пирин. От тези тимове само бургазлии са афиширали нежеланието си да участват в летния тотаджийски турнир, който може да даде излаз и към Купата на УЕФА.

В зоната на здрача нещата се изясняват мъчително бавно за замесените. Знае се досега, че Видима-Раковски и Марек изпадат и че Спартак (Вн) се спасява. Но има още два отбора, които продължават да драпат със зъби и нокти към спасителния бряг. Един измежду Берое и Беласица ще изгори. Старозагорци изглеждаха уж спокойни, но след 1:3 в Севлиево пак започна да им пари под краката. Какво показват сметките? Берое има 5 точки повече от петричани, но в преките двубои Бела е с предимство след 1:2 и 3:1. Берое посреща в следващия кръг Пирин, който, първо, ще играе за своята кауза "Интертото" и, второ - за съседите от югозападния ъгъл на България. В последния кръг Берое гостува на Локо (Сф), който поне на този етап не се вижда как ще му "пусне" нещичко. Програмата на Беласица предполага 6 точки до края - по 3 срещу безхаберния Марек навън и загубилия от известно време ищах за игра Ботев в Петрич. Така че, ако Берое не вземе минимум две точки до края, ще придружи надолу Видима и Марек. Би било жалко за целия зор, който си дадоха "зелените", за да оцелеят в един шантав сезон за тях.