Отбор, навлизащ едва в своята тийнейджъръска възраст ще срещне днес ЦСКА в поредната си контрола на холандска земя.

От 18.00 българско време, „червените” играят срещу израелския Апоел Ирони /Кирят Шмона/. Отборът е основан едва в началото на новия век. Тогава е официалното сливане на Апоел и Макаби от градчето Кирят Шмона.

Изкачването започва от най-ниското ниво на израелския футбол, за да се стигне само след няколко години до елита.

През август 2008 Апоел Ирони дебютира е в европейските клубни турнири. Първият противник е преодолян – това е съставът на Могрен, настоящ съперник на Литекс в Шампионска лига. Следващият съперник на израелците е точно съставът на Литекс. Битката започва повече от обещаващо за Апоел, след като първият мач в Ловеч завършва 0:0. „Оранжевите”, начело на които тогава е Станимир Стоилов, се мобилизират и взимат мача в Израел с 2:1. Головете за българите реализират Ивелин Попов и Сандриньо.

След това Апоел отново изпадна, но бързо се върна. Преди година и половина тимът се подсили и с македонеца с български паспорт Зоран Балдовалиев. Именно с негов победен гол за 1:0 над Нес Тиона бе подпечатано завръщането в Първа лига.

Преди месец и половина малко не достигна на отбора от Кирят Шмона отново да играе в евротурнирите. В редовния сезон Апоел завърши на четвърта позиция, но след допълнителните плейофи остана на пето място и не успя да се класира.

До този момент ЦСКА записа три поредни победи в контролите си тук – срещу ПАОК /3:2/, срещу Краковия /2:0/ и срещу Рот-Вайс Есен /2:0/.

Мачът ще се играе на тренировъчната база на „червените” в Хеелсум.