ЦСКА победи Локомотив Пд с 1:0 в дерби мача от деветия кръг на първенството в А група. „Червените” се наложиха с попадение от дузпа, реализирана още в 14-та минута от Неи. Това бе шесто попадение за бразилеца през настоящия шампионат и общо девето за него с екипа на отбора за сезона. ЦСКА пък прекъсна серия от девет години, в които нямаше успех в парк „Лаута”.

Под дъжда на стадион „Локомотив” двата тима се опитаха да сътворят интересен двубой, но не успяха да създадат много чисти положения пред вратите на Петров и Колев. Активната игра на домакините не доведе до сериозни опасности за отбраната на ЦСКА, която в този мач бе без Александър Тунчев. Най-голяма запраха за Колев пък бе румънското крило на „червените” Флорентин Петре, заедно с голмайстора Неи и Георги Илиев.

Срещата започна равностойно, но още в 14-та минута реферът Стефан Спасов отсъди дузпа в полза на гостите, за нарушение на Радослав Анев срещу Георги Илиев. Неи стреля добре от бялата точка и изведе ЦСКА напред в резултата. Точно 20 минути след попадението старши треньорът на „армейците” Стойчо Младенов, очевидно недоволен от играта на своите, замени Кабус с Маркиньос, с цел да се градят повече и по-мощни атаки към вратата на Колев. Пред Георги Илиев се откри добра възможност в края на първите 45 минути, когато стреля на скорост опасно към вратата от границата на наказателното поле, но Колев спаси.

Феновете на „Лаута” изразиха недоволството си от отсъжданията на съдийската тройка, като в края на полувремето бутилки полетяха към тъч-реферите.

След почивката двата състава отново се втурнаха в атака, като в 49-та минута Петре осъществи хубава самостоятелна акция, премина двама защитници, навлезе в наказателното поле и шутира, но неточно. Малко сред това Хейгън отвърна с атака на скорост, шутира силно от границата на наказателното поле, но Ивайло Петров се намеси сигурно.

Десетина минути след началото на второто полувреме ЦСКА претендираше за дузпа, когато Маркиньос се свлече в наказателното поле при съприкосновение с Колев. Реферът Спасов обаче си замълча и отсъди аут.

През вторите 45 минути започна да вали дъжд над Пловдив и отборите вече не успяваха да стигат често до противниковата врата. Далечни удари и статични положения бяха сред най-често опитваните начини да се промени резултатът.

Във финалните минути ЦСКА започна да бави играта, за да съхрани крехката си преднина, но това костваше на гостите няколко жълти картона. Шокиращо решение взе Стефан Спасов в последните секунди на срещата, когато Флорентин Петре забави изпълнението на един тъч. Спасов реши да демонстрира строгостта си, като вдигна ненужен жълт картон на румънеца, който вече имаше един, и така напусна с червен.

След девет кръга ЦСКА е начело в класирането с 25 точки, а Локомотив Пд има разочароващите осем точки.

Снимки: plovdiv24.com