Отборът на ЦСКА ще се превърне в публично акционерно дружество. Човекът, който ще стане отговорен за задвижването на този процес, се казва Лорън Дейвис, жител на Великобритания. Това обяви представителят на кръга „Червени шампиони“ Александър Томов.

Купувач на ЦСКА е фирмата "Лира Инвестмънтс". Това е инвестиционна компания, която няма да остане мажоритарен собственик, а само до момента, в който клубът се превърне в публично акционерно дружество.

В ръководството на „червените“ като членове на Надзорния съвет влизат: Лорън Дейвис, който ще е председател, Димитър Якимов, Петър Жеков и още един млад експерт.

Почетен президент ще остане Димитър Пенев, изпълнителен директор ще е Александър Тодоров, Иво Котев ще бъде връзката с БФС, а Лъчезар Николов – Чезаре ще има основната задача да е връзката с феновете.

В новата ръководна схема няма да има спортно-технически директор. Всички тези функции ще са в ръцете на наставника Стойчо Младенов.

Основата функция на Александър Томов ще е да организира цялата тази операция, да набере акционерите и задачата всичко да бъде публично. Томов обяви още, че до септември месец ще се приемат нови документи в клуба.

„Основен елемент на стратегията е ЦСКА да се превърне в публично акционерно дружество. На феновете на клуба, на широки маси бизнесмени ще бъдат предложени акции“, коментира Александър Томов.

„Г-н Дейвис е председател на една от най-големи благотворителни компании. Той е крупен бизнесмен. Акционер в много компании. Голям фен на футбол, но никога не е бил ръководител на отбор. Посланик на ЦСКА, защото имаме нужда от оправяне на имиджа пред УЕФА и ФИФА. Ще има постоянни обменни контакти с английските грандове. Имаме конкретно един английски отбор, но все още не искаме да го обявяваме. Съгласието и участието на Дейвис в ръководството на клуба е заради акционирането на клуба и второто е за въвеждането на европейските правила“, коментира Томов.

„Договорката ми с г-н Дейвис е той да присъства тук през септември, когато ще приемем новите документи. Очакваме от него да привлече инвеститор за спортната база“, коментира още Томов.

„Аз ще представлявам акционерите. Тази операция от финансова гледна точка не само лесна. Тази операция не е никак лесна. Аз не само, че не се крия, но напротив ще присъствам постоянно, но няма да взимам решения. Аз имам много важна функция, да организирам всичко. Много е трудно да се наберат 10-20 хиляди акционера, а също така всичко трябва да бъде публично открито. Всичко това е моя отговорност“, добави Томов.