„Какво ще бъде новото лице на Литекс?” Този въпрос безспорно си задава голяма част от футболната общественост в България. Не само шефове и фенове на ловешкия клуб, но и колегите им в „синьо” и „червено”. Защото именно от Покрития мост идва заплахата за разбиване на двуполюсния модел в родния ни футбол.

Може би въпросът трябва да бъде зададен по конкретно: „Ще успее ли Станимир Стоилов да постигне успехите, които пожъна с Левски и в града на люляците?” Точен отговор в този момент едва ли може да се даде. Безспорен обаче е фактът, че с идването на най-успешния треньор в България през новия век, Литекс се превръща в основен конкурент за титлата.

Невярващите в това с право ще опонират, че така беше и през последните три сезона – с Люпко Петрович и Ферарио Спасов. Литекс тръгваше с големи амбиции и в средата на есента ставаше ясно, че реално постижимата цел е място в турнира за Купата на УЕФА.

Положението сега е малко по-различно – титлата не е самоцел. Целта е отборът да се научи да играе правилно. Ако стане това, успехите ще дойдат сами. Просто и ясно. Звучи клиширано, но е факт. Философията на Мъри винаги е била тимът му да играе правилно и красиво. Да радва зрителите. Още повече, че в Ловеч те не са много. Какъв по-добър стимул от това да ги върнеш на трибуните.

Въпреки всичко очакванията към този Литекс на Стоилов ще бъдат големи. Защото в едно са събрани клуб с отлична организация и треньор показал колко на „ти” е с футбола. А дали ще започнат да се оправдават? Първият за Мъри и Литекс тест е на 3 август – финалът за Суперкупата с ЦСКА.