ЦСКА се наложи с 3:0 над уелския ТНС в първи мач от пелйофния кръг за влизане в груповата фаза на Лига Европа. Успехът за „червените” не дойде никак лесно и трите гола в двубоя, който се игра на Националния стадион „Васил Левски” пред около 5000 зрители, дойдоха в 81-ата, 82-ата и 89-ата минути на мача.

Двубоят, който бе дебютен за новия наставник на тима Гьоре Йовановски премина изцяло под диктовката на домакините, като тима от Уелс имаше едва два анемични удар по посока вратата на Иван Караджов.


Първото полувреме на срещата завърши без голове, въпреки надмощието на българските футболисти. В 29-ата минута домакините бяха близо до откриване на резултата, но в крайна сметка гол не бе зачетен. След хубав пробив на Александър Тонев, младият нападател стреля от далечно разстояние, вратарят на ТНС Пол Харисън изби топката, която обаче почти премина голлинията преди тя да бъде уловена. Притичалият Спас Делев обаче извърши нарушение, което бе отсъдено от естонския рефер Ханес Каасик отсъди фаул. Преди това домакините имаха още два шанса, които обаче бяха пропилени от Спас Делев и Димитър Илиев.

Развръзката в мача дойде в последните десет минути на двубоя. Още от началото на втората част домакините натикаха своя противник в своята половина, а гостите предимно се отбраняваха и трудно поглеждаха към вратата на „червените”.

Резултатът в двубоя бе открит в 81-ата минута на срещата. Маркиньос бе фаулиран в половината на ТНС, а зад топката застана Борис Галчев. Халфът центрира прецизно в наказателното поле, къде Джузепе Акуаро се извиси над всички и с глава прониза вратата на гостите.

Само шейсет секунди по-късно влезлият като смяна Грегъри Нелсън покачи на 2:0 след самостоятелен пробив отляво. Нападателят преодоля няколко бранители на гостите и с лекота вкара втори гол за „червените. Крайния резултат оформи Спас Делев, който получи пас от дълбочина, премина покрай двама бранители на ТНС и с удар от границата на накзателното поле, с левия крак не остави шансове на стража на гостите.

Двубоят ще се запомни също и с дебюта на нападателя Килиън Шеридън, който бе картотекиран навреме, за да вземе участие в мача. Бившият футболист на Селтик се появи в игра през втората част.

Реваншът между двата тима е след седмица на стадион 'Рейскорс Граунд" в Рексъм.

ЦСКА - ТНС 3:0

ЦСКА: 12. Караджов 2. Виданов 5. Янчев (к) 6. Акуаро 8. Трифонов 18. Галчев 28. Маркиньос 24. Тонев (Костадинов) 7. Делев 9. Саидходжа (Нелсън) 14. Илиев (Шеридън)

ТНС: 1. Харисън 2. Д. Холмс 4. Бейкър 5. Еванс (к) 6. Т.Холмс 7. Роскоу 8. Хогън 9. Шарп (Беркели)10. М.Уилямс (Дарлингтън)12. Сиърджънт 14. Джоунс (Ууд)