Помощ от ЦСКА в последния кръг на редовния сезон може да спаси сезона на Левски. Точка или три за „червените“ при гостуването на Ботев в последния кръг на редовния сезон най-вероятно ще изпрати вечния съперник в първата шестица, в случай, че той си е свършил работата, побеждавайки Марек.

В историята има подобен случай. „Червените“ индиректно помагат на Левски през сезон 1964/65 г. с двете си победи с по 1:0 над защитаващия титлата си Локо Сф, който води с 6 точки на „сините“ след есенния дял. Същевременно те допускат 2 загуби от „сините“ /0:1 и 0:3/ и в края на първенството Левски ликува след 12-годишно мъчително очакване на шампионски трофей.

През 1958 г. равенство 2:2 във вечното дерби в последния 11-и кръг дава необходимата точка на „сините“, за да станат вицешампиони, изпреварвайки по голово съотношение плевенския Спартак.

През 1998/99 г. Левски се надява на победа на ЦСКА над Литекс на „Армията” в предпоследния кръг, за да задмине лидера от Ловеч, и ЦСКА повежда с 2:0 до почивката. Следва обрат до 3:2 в полза на гостите и Левски остава втори. Дни по-къно Литекс „връща жеста” във финала за купата на България и червените взимат трофея.

Два пъти Левски в същото положение като сегашното потапя „червените“. През 1950 г. „армейците“ се надяват Левски да бие Академик Сф в последния си мач от софийския квалификационен турнир, за да стигнат до петото място, последното даващо право на участие в новосформиращата се „А“ група по системата „пролет-есен”. „Сините“ обаче правят 1:1 със „студентите“ в първия официално документиран уговорен мач у нас. Впоследствие ЦСКА обаче е вкаран в елита с административно решение за създаването на обединен отбор на армията за сметка на пловдивския Ботев.

През 1977/78 г. в последния кръг на първенството ЦСКА се нуждае от победа на Левски над лидера във временното подреждане Локо Сф, като по същото време на Националния стадион бие Славия. Втората част от условието е изпълнена, но 3:3 в „приятелски” мач, игран на...”Българска армия” между „сини“ и „червено-черни“ праща титлата в „Надежда”.

В последния кръг на миналия сезон с победата си с 1:0 срещу Литекс в Ловеч обаче направи „червените“ вицешампиони за сметка на „оранжевите“.

Ако не успее да се изкачи в първата шестица след изиграването на предстоящия кръг, Левски ще запише най-лошото класиране в историята на своето участие в А група. Никога досега „сините“ не са падали под шестата позиция в досегашните 66 първенства в „А“ група. Те са били шести два пъти - през 1962/63 г. и за последно през 1990/91 г.

Най-лошото класиране на Левски в прототипа на „А“ група – Националната дивизия (1937-1940 г.) е седмото място (от 10 участника) през сезон 1937/38 г.

Любомир Серафимов