Председателят на сдружението „ЦСКА Завинаги“ Александър Чакмаков обяви, че той и партньорите му подготвят проект, с който организацията възнамерява да кандидатства за европейска субсидия за мащабна реконструкция на стадион „Българска армия“, след която съоръжението ще стане с капацитет от 34 хил. места, а 90 % от трибуните ще са покрити.

Чакмаков съобщи това на специална пресконференция, на която бе обявено, че клубът и сдружението вече са подписали договор за сътрудничество. На брифинга участваха още изпълнителният директор на „червените“ Александър Тодоров и архитект Ивайло Мишев, който е част от „ЦСКА Завинаги“.

Чакмаков все пак уточни, че това може да се уточни в по далечно бъдеще, като в момента се започва работа върху изграждането на три терена пред стадион „Българска армия“, както и обновяването и модернизирането на сектори „А“ и „Г“ на съоръжението.

Според думите на Чакмаков, две от помощните игрища в „Борисовата градина“ трябва да бъдат завършени до края на годината.

„Щастливи сме да обявим, че всички формалности по регистрацията на сдружението са факт. Постигнахме споразумение с футболния клуб, което се изразява в два етапа. Първият етап е да изградим терените за Детско-юношеската школа, които се намират пред входа на стадион „Българска армия“, бившите тенис кортове. Паралелно с това ще направим и сектор А на стадиона. Става дума за реконструкция, а не изграждане на нов стадион. Не трябва да се бъркат нещата. След това е ред на сектор Г. Това е програмата до началото на пролетния полусезон. Така значително ще се увеличи капацитета на стадиона. Самите сектори „А“ и „Г“ ще бъдат лицензирани и ще отговарят на всички изисквания за провеждане на състезания. В рамките на следващия сезон ще довършим „В“ сектор, където работата ще бъде по сериозна и работата ще бъде повече, и най-накрая ще завършим с „Б“ сектор. Амбицията на сдружението е да изградим терените за децата, след което да помогнем за модернизацията на стадиона. На трето място е Панчарево, но ако клубът има нужда от нас. По време на преговорите разбрахме, че клубът може би самостоятелно ще завърши строежа там“, коментира Чакмаков.

„Тъй като темата за нови стадиони в София, които ще кандидатстват за Евро 2020, в момента е много актуална, искам да кажа, че ние ще направим един инвестиционен проект, с който стадионът ще се разшири до 34 хил. места. За да кандидатства определен стадион за Евро 2020, минималният му капацитет трябва да бъде 33 хил, а не както се тиражира в момента, че 30 хил. са достатъчни. Съвместно с клуба ще представим нашия проект на министерството, за да бъде разгледан. Считаме, че това е един от стадионите с най-голям шанс да попадне сред избраните, тъй като има прекрасна транспортна инфраструктура. Освен това има буферни зони за паркиране, ще кандидатстваме и за втори такъв паркинг на бул Драган Цанков“, добави архитект Ивайло Мишев.