ЦСКА победи Литекс с 2:0 в пряк сблъсък за второто място в А група и запази реални шансове да се поздрави със сребърните медали в първенството този сезон.

"Червените" имат вече 70 точки, но и мач повече от Литекс, като ловчанлии са с 66 точки.

ЦСКА спечели три от четирите срещи между двата отбора през този сезон, а Литекс е взел само точка от "армейците", без да им вкара гол.

Въпреки че "оранжевите" започнаха по-добре мача, и владееха инициативата, домакините бяха тези, които бележеха голове на стадион "Българска армия".

Литекс пропусна две добри положения, първо след удар на Том, а след това Момчил Цветанов не успя да вкара от страхотна ситуация.

Само две минути по-късно, в 14-та минута, ЦСКА от първата си чиста голова възможност реализира. Иван Стоянов изпълни хитро пряк свободен удар, и намери на близката греда Венци Василев, който от шест-седем метра прати топката в мрежата на Илко Пиргов.

Омар Косоко пропусна да изведе още по-сериозно ЦСКА напред в 22-та минута, след като бе изведен с прехвърлящо подаване очи в очи с Пиргов, и би във вратаря.

Миодраг Йешич направи принудителна смяна в 34-та минута, след като Армандо Ваюши не успя да продължи мача, и на терена се появи Румен Руменов.

Грешка на Райс Мболи в 38-та минута можеше да доведе до неприятни последици за ЦСКА. Стражът излезе извън пеналта си, встрани, и изчисти лошо топката, но Том не намери празната врата.

Подобно на първото полувреме, Литекс пак играеше по-комбинативно и интересно след почивката, но допусна гол в собствената си врата.

Момчил Цветанов не бе далеч да намери вратата на ЦСКА в 49-та минута, но топката прелетя на педя от напречната греда, а и Райс Мболи я докосна за по-сигурно.

Минута по-късно Том нацели и гредата, след като Мболи не се намеси добре, излезе доста пред гол линията, и Том успя да шутира, но нацели само основата на страничния стълб.

Въпреки че ръководството на ЦСКА изрази недоволство от изявите на Омар Косоко през първото полувреме, той се разписа през второто. След отличен пас, който го изведе един на един срещу Илия Миланов, Косоко премина шпагата на защитника, и прехвърли технично Пиргов за 2:0, в 61-та минута.

Миодраг Йешич направи и двете си смени в следващите минути, като опита да освежи нападението с пускането на Миро Манолов и Асприля, но нищо не се промени сериозно в представянето на Литекс.

Нещата допълнително се утежниха за гостите, след като в 75-та минута, заради много груб фаул на Том срещу Венци Василев, бразилецът получи директен червен картон. С човек по-малко, Литекс вече можеше само да доиграе двубоя, и само да се опитва да вкара поне почетен гол.

Стойчо Младенов даде последните десетина минути на Мартин Петров, и ветеранът успя да направи няколко атрактивни отигравания, за удоволствие на малкото фенове по трибуните.

В крайна сметка, ЦСКА взе нова чиста победа срещу Литекс, и не позволи на ловчанлии да му вкарат гол през настоящия сезон.

ЦСКА вече е в много по-изгодна позиция да вземе второто място в А група, докато Литекс ще трябва да се надява на много условности, за да измести "армейците" от него.