Приликата между калинката и Галатасарай е ясна - И ДВЕТЕ СА червени с жълт оттенък. А разликата - калинката има точки, а турският гранд - не. Не знам дали този лаф, използван преди седмица-две за ЦСКА, е популярен отвъд Капитан Андреево, но се връзва идеално. Галатасарай, с бюджет 40-50 пъти по-голям от този на ЦСКА, със суперзвездите си Хари Кюъл, Милан Барош, Елано, Арда Туран, с треньор самия Рийкард е в абсолютно идентична на ЦСКА ситуация. След първите два кръга в турската Суперлига колосът от Истанбул регистрира две загуби - от Сивасспор и в неделя у дома от шампиона Бурсаспор.

А в Лига Европа?

Едно срамно домакинство срещу скромния сръбски ОФК последвано все пак от победа като гост и елиминиране, за да дойде новият резил - преди дни пак у дома, срещу Карпати Лвов - 2:2 и куп неизвестностти за реванша.

Естествено, както и в България ЦСКА, Галатасарай е сриван в момента жестоко от медиите. Ако си мислите, че турците си поплюват - жестоко се лъжете. Футболисти и треньор бяха изпратени в тунела след загубата от Иванков и компания с бурни, ама по турски бурни освирквания. Нашите са си направо леки дюдюкания.

Ден по-рано пък Бешикташ на Бернд Шустер се издъни на "Иньоню" от истанбулския еквивалент на софийския Септември - Истанбул ББ с 0:2. По принцип не само на турските, а и на всички световни грандове това им се случва. Кога по-често, кога по-рядко. Просто понякога нещата трябва да се приемат за нормални

Двадесет минути преди края на мача ЦСКА - Черно море ми хрумна съпоставка с друга съседна страна - Румъния. Там също си имат два исторически гранда - Стяуа и Динамо. Миналия шампионат Динамо завърши на 6-а позиция. По-миналия пък на същото място акостира Стяуа. Гледайки, че трудно ЦСКА ще пречупи моряците, си рекох: "Ами добре, какво толкова, ако ЦСКА не бие и тази вечер? Просто ще завърши на пето-шесто място и готово. Какво толкова?" Въпреки очертаващото се нулево равенство на стадиона бе тихо и спокойно. Нямаше много публика, нямаше кой да изпсува. Този път всичко щеше да мине без драми. Стигна се все пак до пробива на Нелсън и засечката на Маркиньос, а феновете по-скоро го приеха като някакъв бонус, като нещо, което не е по план.

"Ами добре, бихме, супер, сега трябва да бием и Сливен, но играта още не е на ниво". Най-грубо това бе тяхното обобщение.

В ЦСКА публика и отбор май се умориха от драми

Което е нещо като първа и основна предпоставка за развитие. Ако някак неусетно успеят да понатрупат точки в първенството, без много приказки, то пак ще бъдат в играта. Така, както отново ще дойде големият ден за Динамо, за Стяуа, за турските грандове, отстъпили в момента първото място на футболното джудже от Бурса, за трите мастодонта в Холандия, които две поредни години се дават на скромни тимчета като АЗ и Твенте. Така както все някой ден през този век и Ливърпул ще стане шампион.

Все още е рано да се каже дали ЦСКА е ударил кьоравото (или по-точно гьоревото) с новия си треньор, но засега резултатите го покриват. Има нещо по-важно от треньора, тъй като е нелепо да се твърди, че за пет дни Гьоре е променил ЦСКА. И ако трябва да сме честни - извън победата чак такава промяна не се усети. По-важното е, че новата лятна селекция най-вече взе да избива. Не помежду си, а да избива вложеното в нея. Срещу ТНС Джузепе Акуаро разпечата девствената уелска врата, а минута по-късно Грегъри Нелсън ги довърши и реално прати ЦСКА в групите. В неделя пак холандецът развинти отляво варненската отбрана и поднесе на Маркиньос, като опитен келнер, специалитета на готвача.

А присъствието на Шеридън, макар и все още без гол, се чувства осезаемо. Или най-малкото дразнещото присъствие на попадналия в "най-смешните домашни видеоклипове" Руи Мигел не се усеща.

Засега ЦСКА леко потегли. Закъде е тръгнал, колко е изминал, с какъв разход на гориво и изобщо има ли шансове да стигне някъде - ще гледаме. Имаме цяла есен пред нас.