Акциите на ЦСКА направиха своя неофициален борсов дебют. Петък беше първият ден, в който можеха да бъдат записани ценни книжа на футболния клуб. За да бъде успешна емисията, до 5 април трябва да бъдат записани поне 1 409 210 акции.

В първия ден на борсово присъствие бяха сключени 809 сделки за общо 80 890 броя книжа на ЦСКА. Това са 5,7% от минималното количество, за да бъде успешна емисията. Стойността на сделките е за точно 242 670 лв.

Борсовият петък на ЦСКА има два противоположни аспекта. Първите фенове на "армейците" вече инвестираха в любимия си клуб - възможност, която е уникална не само за България, но и за региона. Появиха се заглавия от типа на "Истерия за акции", а във форумите действително се наблюдава приповдигнатост, свързана с предлагането на ценни книжа.

Концепцията за публичност щеше да бъде прекрасна, ако не ставаше дума за дружество, за което има открито производство по несъстоятелност и което се управлява по не съвсем ясен начин.

Ясно е, че да притежаваш акции на ЦСКА е имидж. Това е гордост и възможност за личен принос в евентуалните успехи на клуба. С това обаче се изчерпва стойността на "червените" ценни книжа. Повечето хора, които си ги купят, ще получат нещо, което не знаят за какво им е и как да го използват.

Неприятна е и мисълта, че Александър Томов и компания може да съберат левчетата на феновете и от това да не произтече нищо. Парите от борсата няма да стигнат дори за погасяването на многомилионните дългове на клуба.

Дори и ако увеличението на капитала е успешно, капиталът на ЦСКА ще остане отрицателен. Балансовата стойност на една акция преди увеличението е -2 лв., а при записването на минималното количество акции, при което увеличението ще се счита за успешно, ще е -0,97 лв.

Същевременно ЦСКА предлага акциите си по 3 лева - сума, която е немислима за който и да било сериозен участник на българската борса. Това е другият полюс на петъчния борсов дебют. Индивидуалните и институционалните инвеститори следят дребните сделки за "червените" книжа като шоу, като малко забавление по време на работния ден.

Еуфорията сред феновете доведе до записването на едва 5,7% от акциите, а до заветната дата (5 април) има още само 10 търговски сесии. Ако темпото не се увеличи поне двойно, единствените печеливши от упражнението ще бъдат инвестиционните посредници, които ще приберат комисионите си.

Дори да бъде успешно увеличението на капитала на ЦСКА, "червените" акции едва ли някога ще се превърнат в син чип. Сините чипове са ценните книжа, които влизат в индекса Софикс*. Малката утеха е, че ЦСКА ще стане малко по-модерен и по-прозрачен клуб в сравнение с вечния съперник. Това, разбира се, ако спасителната кампания на борсата успее.
______
* За основния индекс на БФБ се изисква емисията да е допусната до търговия на регулиран пазар и да не е в несъстоятелност или ликвидация. Допълнителните изисквания са за минимум 500 акционера, пазарна капитализация по-голяма от 40 млн. лв. и фрий флоут (свободно предлаган обем акции) от 25%.