Локомотив София може да изтегли много тежък жребий във втория предварителен кръг за купата на УЕФА на 16 и 30 август, ако попадне сред непоставените отбори.

ЦСКА и Литекс, ако премине скромния си съперник в първия кръг, със сигурност ще са поставени на този етап. Както е известно, европейската централа въведе географския принцип за тази фаза от турнира, така че нашите отбори ще се изправят срещу съперник от региона.

Каква е ситуацията на този етап? Поради сравнително добрия си коефициент „червени” и „оранжеви” ще са в урната на поставените, заедно с Галатасарай, Партизан, израелските Апоел и Макаби и румънския Клуж. Сигурни непоставени, т.е. съперници на ЦСКА и Литекс са сръбския Бежаня ,хърватския Славен Белупо, кипърските Анортозис и Омония, словенските Нова Горица и Копер, както и босненския Широки Брег.

Все още с неясен статут са Локомотив София, турският Ерчейешспор, Хайдук Сплит, израелският Макаби Нетания и Войводина Нови Сад. Тяхната съдба ще се реши от турнира Интертото.

В този втори предварителен кръг на УЕФА, към нашия регион идват пет от победителите в тази надпревара. От техния коефициент ще зависи дали столичните железничари ще са поставени или не. Все още не са ясни всички участници в Интертото, но съществува опасност победителите да са с по-висок коефициент от Локомотив, което може да прати „червено-черните” срещу Галатасарай още в дебютния им за тази година мач. Хубавото в случая е, че българският тим е най-високо поставен от чакащите отбори, така че, е необходимо само един от идващите от Интертото да е с по-нисък коефициент от Локомотив, за да може нашия тим да е сред поставените. Със сигурност обаче, в Надежда ще следят ситуацията с голям интерес.

Все още е твърде рано за сметките в същинския първи кръг на УЕФА през септември, но можем с голяма сигурност да кажем, че там Локомотив ще е непоставен.

ЦСКА и Литекс имат известен шанс да са поставени, но за целта ще трябва да изчакат отпадналите от Шампионската лига и също победителите от Интертото. Засега е сигурно, че 26 отбора ще са с по-висок коефициент от нашите „червени” и „оранжеви”, а за да са ЦСКА и Литекс поставени, общо такива трябва да са не повече от 39 за ЦСКА и 38 за Литекс.

Иначе казано, ако от Шампионска лига и от Интертото, в първия кръг на УЕФА през септември, дойдат не повече от 12 отбора с по-висок коефициент от ЦСКА и Литекс, то нашите ще бъдат поставени.