Съвместна публикация на в-к Стандарт и Gong.bg

Благодарение на една педя сняг, бързо превърнал се в киша, и на една лесна победа ЦСКА вече има невероятната за етапа на първенството преднина от цели седем точки на върха. При това вече пред Локомотив (Сф), а не пред вечния си опонент Левски.

Странно, отмененият мач на шампионите вложи не толкова притеснение от слизането им с едно място надолу, колкото проблеми около евентуалното му вмъкване, ако случайно Левски изтегли и по-труден противник при жребия за купата.

Как така далеч по-допотопният, както се опитваха мнозина да изкарат напоследък стадион "Българска армия", посрещна своя мач по програма, а уникалното национално съоръжение се предаде под масивната тежест на шестсантиметрова мокра снежна покривка, бързо превърнала се в най-обикновена софийска киша? И вече въпросът, който няма отговор - защо мачът не се игра по наредба 24 часа по-късно, когато от кишата нямаше и помен? Имало мач на 200 метра? Добре, Левски и Черноморец - заповядайте в отдалечените квартали "Овча купел" и "Надежда". И на вас сигурно ви се е случвало, поне веднъж да пристигнете в даден хотел и да се окаже, че стаята, която сте си резервирали по някакви причини, е заета или неоправена. И ви настаняват в друга. Е, определено това е малко неприятно начало за ваканцията ви, но едва ли ще се върнете обратно.

Теглите една майна и разопаковате куфара

Връщайки се към ст. "Васил Левски", най ми хареса едно хлапе. Увито с шалче на любимия си син отбор, то отговаряше на тв репортер яд ли го е, че мачът пропада. Момчето, разбира се, не беше доволно от това, че този уикенд няма да гледа своя отбор. Репортерът се опитваше да го успокои, като му пусна в употреба уж железния довод, че теренът се пазел за мача България - Румъния. "Че какво значение вече има този мач?", попита учудено фенчето и сякаш само не разбра колко много е право. Мисля си, че в елитните групи из цяла Европа се отложиха само два мача. Нашенският и един в Италия. Там просто убиха човек, което си е уважителна причина. Тук просто имаме несвършена работа и задължения.
Използвайки вакуума от проваления двубой на "сините", заобградилите го в класирането тимове натрупаха добър актив. Горе-долу навсякъде мина повече от спокойно. И съвсем логично. ЦСКА игра едно полувреме срещу Ботев, вкара два гола и зачака края. "Армейците" вече започнаха да побеждават с минимум два гола разлика, което си е видим напредък в сравнение с предизвикалата масова истерия и едва ли не природни катаклизми серия от победи с 1:0. В Борисовата градина чакат с все по-заздравели нерви началото на декември. Славия доказа подема си, взимайки си полагаемото в Севлиево. А Локомотив (Сф) пак са на фаза "рязане на класиране от вестниците". Второто място с предстоящ пряк сблъсък с Левски на собствен терен правят започналата пауза в шампионата някак си по-кратка. Всъщност в края на полусезона ни предстои минииздание на столично първенство.

Четири дербита за три кръга си е толкова гъсто, колкото трафикът в района на Софийския университет между 17 и 19 в делничен ден. Слушайки неубедителните доводи, че и "железничарите", както Литекс и ЦСКА, минали като на парад през Благоевград, за разлика от Левски, трябва да припомним, че Пирин е на предпоследно място в графата "Домакин". Само Спартак (Вн) има точка по-малко у дома, а отгоре на всичко "орлетата" имат цели седем домакинства от 12 кръга! Ами не е ли най-нормалното нещо на света, който и да гостува на стадион "Христо Ботев", да взима по нещичко. Който не е успял, остава изцяло за негова сметка. А както знаем от печалния собствен опит, сметката, поднесена ни от келнера, невинаги е вярна.

Миодраг Йешич стартира начело на Литекс с хикс срещу Черно море. Което би трябвало вече да навежда тревожни мисли на Гриша Ганчев. Дали проблемът изобщо е в треньора.
С този дебют сърбинът вероятно ще настоява за сериозна селекция или ще разчита на "зелена" вълна в турнира за купата на страната. Защото изоставането от първите три места е драстично, а "оранжевите" не спират да поставят нови и нови негативни рекорди. От застрашените на дъното глътки въздух поеха Спартак (Вн), Вихрен и донякъде Беласица, но засега те са им полезни, колкото клечка кибрит на изгубен в Гренландия турист. Ще му стигне едва за едно затопляне.