Бъдещият изпълнителен директор на ЦСКА Красимир Георгиев даде ексклузивно интервю за Гонг, в което отговори на куп от проблемните въпроси около клуба.

Ето и първа част от интервюто:

Г-н Георгиев, днес в БТА излезе съобщение, че ЦСКА – Възраждане АД вече е факт, какво означава това?

Означава, че сме внесли документи за регистриране на дружеството, които се надявам да бъдат приети и да излезем с официална регистрация и това, което си говорихме да направим една фирма, която да влезе и да помага на ЦСКА, да е юридически факт.

В съобщението се посочва, че само три имена ще ръководят това дружество, Вие сте посочен като изпълнителен директор, Христо Стоичков като председател на съвета на директорите, и за член на управата Емил Зайчев, това ли ще бъде управата на дружеството?

За управлението на дружеството е рано да се говори. Това са хора, които искат да помогнат веднага, за г-н Стоичков, нашият президент, не е ангажиран, защото има действащ договор. Едва след преминаване на процедурата по запознаване на финансовото състояние и правен анализ на ситуацията в ЦСКА, едва тогава ще бъде поканен Христо Стоичков, който по негов модел ще структурира фирмата, ще изгради съответните звена и той ще каже кой да бъде ръководител.

Каква ще бъде Вашата роля?

Поканен съм от г-н Емил Димитров, първо да помогна финансово и второ, да се създаде най-благоприятен начин за финансовите дела и за обезпечаване на това, което Христо Стоичков начертае като план.

Миналата седмица в Гонг обявихме вашето име като новия Венци Живков, не сме далеч от истината, нали?

Не сте далеч от истината, да.

Кога очаквате всичко да приключи и кога да очакваме новата власт да влезе във владение?

Когато излезе проблемът със запорираните акции на г-н Жеваго, при нас излезе едно притеснение и ние поставихме въпроса, че ние, за да влезем в договорни отношения с колегите от Титан, първо трябва да получим достъп до всички договори и цялото финансово състояние и да се направи правен анализ. Това започна от вторник, наши представители работят съвместно с хора на фирма Титан, с цел задълбочено запознаване с финансовото състояние на фирмата, както това, което те дължат, така и това, което се очаква като постъпления. Адвокатите на ЦСКА се срещнаха с нашите адвокати, за да се запознаят с това, което има като искови молби, дела срещу ЦСКА, както и това, което е завел ЦСКА. Едва след изготвяне на цялостен финансов отчет и правен анализ, което не мога да кажа, че ще бъде по-рано от края на следващата седмица, чак тогава ние ще може да седнем да договорим формата на сътрудничество, което ще бъде някъде 3-5 септември и чак тогава ние ще влезем реално в управата. По-рано е несериозно да се говори, все пак обемът на информацията е много голям, както и чакаме регистрация.

Как ще се случи това, което казахте, постепенно или ще се посочи един ден, в който ще бъде представен новият собственик?

Каква ще е формата на влизане в управлението ще стане ясно след приключване на финансовия анализ и след уточняване на формата на сътрудничество с Титан. Какво ще поеме инициативният комитет от управлението, какви пари трябва да се влагат и за какво. Не мога да кажа дата, първо трябва да видим финансовото състояние.

Вие споменахте запорираните акции на Жеваго, мнозина се учудиха, че Емил Димитров не знаеше за това, очаквате ли още подводни камъни в това отношение?

Нормално е г-н Димитров да бъде изненадан, защото в разговорите с г-н Борисов и Иво Иванов не бе коментирано какви са задълженията на ЦСКА и представители на фирмата не бяха се запознали със ситуацията в клуба. За да няма повече такива изненади, взехме решение да направим финансов одит и правен анализ и чак тогава да се влезе. Спекулации са думите, че ние ще започнем веднага да даваме пари за стадион, за обяд на футболистите, за вода...Това не отговаря на истината, а и не е коректно да разрешаваме дребни проблеми, като искаме да решим проблема из основи.

Вчера Стойчо Младенов обясни, че отборът е в безтегловност, старата власт се е оттеглила, новата пък не е взела властта, не се ли притеснявате, че това може да се отрази на футболистите?

Много е притеснително, защото периодът, в който решихме да помагаме на ЦСКА, съвпадна с период на картотекиране, на начало на първенство и разбира се това ни кара да бързаме. Ние не искаме да решаваме въпроса на парче. Ние искаме да преструктурираме фирмата да премахем общите задължения да изчистим облика на ЦСКА. Не желаем днес да дадем един обяд и една вода и да сме добрите. Не желаем да нарушаваме договорките между настоящите управници на ЦСКА и новия инициативен комитет.

Как тече предаването на властта, Титан изпълнявали договорките и те ще останат ли под някаква форма в управлението на ЦСКА, ще има ли глас в УС?

На джентълменска дума господата Иво Иванов и Димитър Борисов ни осигуриха достъп до цялото счетоводство, получаваме достъп до делата, повярвайте ми това е много информация. Трябва да се обработи. За всяко едно задължение ние правим финансов и правен анализ. Какво е изплатено, какво има да се плаща, има ли лихви, чак когато се изготви цялостна картина тогава ние ще решим. Имаме пълно съдействие от настоящите собственици на ЦСКА.

Очаквайте и втората част от интервюто!