В последните дни едно от звената на футболната игра - съдийството е актуална тема, то е обслужваща функция, но е една от най-важните части на играта, без което не може. 

Елитните рефери Таско Тасков и Георги Йорданов бяха извадени от него заради допуснати грешки на двубоите Литекс - Левски от 1/4-финалите в турнира за Купата на България, както и за Левски - Литекс, който беше прекратен, след като футболистите на тима от Ловеч напуснаха демонстративно терена. Формулировката е за неопределено време.

Георги Йорданов е съдия №1 за 2013 година, а две години по-късно е временно аут, за колко време ще реши Съдийската комисия. 

Всеки се изказа по темата, аз няма да взимам отношение в генерален план, но Йорданов сякаш имаше леки грешки, които бяха обявени и чрез решението на Съдийската комисия. 

Спирани от наряди са били и други елитни арбитри - Ивайло Стоянов от Петрич, който стана съдия №1 на 2014 година, както и столичанинът Николай Йорданов. Грешките са част от играта, съдиите са част от играта, това трябва да го приемем.

Същевременно временно изпълняващият длъжността шеф на съдиите Петър Петров коментира пред журналистите на пресконференция, че всеки трябва да защитава работата си и че получава точки за представянето си.

Всичко е супер до момента, в които се получават моменти като тези във визираните от мен два двубоя. Правиш грешка, понасяш си отговорността и губиш позиции, но в елитното съдийство в България са няколко момчета, те поемат голямата част от тежките двубои - международните съдии, както и утвърдените рефери в А група от последните години. Няма чак толкова голям избор. 

Така съдиите в един момент са като бушоните, един гърми, идва друг, който в един момент също ще сбърка. Безгрешни хора няма, получават се и грешки.

Таско Тасков призна за грешките си в Ловеч, но "продължава напред". Николай Стайков, който вдигна засада при редовния гол на Левски също отнесе наказание, но никой не се замисля колко мача е изкарал преди това на високо ниво.

Психика, тактика, умения, това са част от нещата да бъдеш съдия на високо ниво. Петър Петров коментира на пресконференцията на Съдийската комисия, че добрият съдия бърка по-малко, но безгрешни няма, въпросът е дали съдиите не са някакви бушони?

Недоволство срещу съдийските отсъждания ще има, винаги го е имало и ще продължи да го има, но е важно и съдиите да бъдат ротирани правилно при определянето на нарядите, тъй като използването на единици от тях ще ги изгърми бързо.

Може би първата стъпка е най-добрите рефери да са в ранглистата, която ще бъде намалена през януари 2016 година, важното е изборът да е точен.
 


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS