Собственикът на ЦСКА Димитър Борисов заяви, че в клуба не е възможна структура на управление, подобна на тази в испанските грандове Барселона и ЦСКА. Босът на „червените“ даде ексклузивно интервю за Дарик радио и Gong.bg, чиято първа част може да прочетете ТУК.

Ето какво още сподели Борисов:

Говори се, че структурата ще бъде подобна на тази в Барселона и Реал Мадрид?

Такива неща са несъвместими в българските условия, защото досега няма такава практика в България феновете да си купуват карти. Да, купуват си карти.. мога да ви кажа, че миналата година за супер ВИП-а имаме продадени 31 карти, аз ВИП-а бяхме продали 40 карти, за сектор Г – 60 карти, за сектор В – 25 карти, а за сектор А бяха 80 карти. При нас първо трябва да се промени културата на фена да си купуват тези карти и тогава да се стигне до управление като в Реал Мадрид и Барселона.

Т.е. Не е реално хора, които не са си купували карти да искат да имат подобен глас в управлението?

Точно така, това не е сериозно.

Вчера Христо Стоичков обяви, че засега ЦСКА не е на дневен ред? Каква информация имате вие, ще поеме ли президентския пост или някакъв друг пост?

Аз не съм разговарял с него. Би трябвало г-н Димитров да е разговарял.

Първенството си започва. ЦСКА с доста проблеми, какво се случва с картотеките?

ЦСКА си е жив организъм. ЦСКА има да си плаща необходимите неща – две заплати, не са платени глобите за въпросните каротеки. Те трябва да платени тази седмица. Трябва да бъде обжалвано решението на Дисциплинарната комисия пред Апелативния съд. По закон, след като обжалваме, би трябвало да картотекираме, ще видим. Нашата борба си продължава. Ние в продължение на три години водим само борби с федерацията. Досега не съм видял да има инициативен комитет за поддръжка на ръководството спрямо федерацията. Има всякакви други комитети, но не и такъв. Видяхте през какво минахме ние. Наказания за лишаване от домакинство, бяхме наказани заради феновете в Мездра, отнемаха ни точки, наказаха Присо, знаете и допинг скандала. Ние си вървим от сага на сага. Досега не сме имали никаква подкрепа. Радвам се, че за първи път се появява такъв инициативен комитет, който да подкрепя ЦСКА. Предполагам вече, че толкова много хора ще се борим ЦСКА да постига успехи, а не да мислим за акции. Акциите не са най-важното нещо в ЦСКА. Най-важното в ЦСКА са успехите. Мисля, че акциите са последна грижа, за тези, които искат истински да помагат на ЦСКА.

За тези три години не отчитате ли някакви ваши грешки?

Ние имаме грешки и то не една, но може би е нямало кой да ни ги покаже. Смятаме утре да направим едно специално обръщение към феновете. Гледам, че в момента феновете са доста невралгични по темата ЦСКА и особено след тази позорна загуба от Мура. Попаднахме на този отбор, който е с господ в момента. В края на краищата има и хубав и грешни неща. Може би сме допуснали доста грешни неща. Утре ще си направим една равносметка и ще я кажем в нашето обръщение.

Вие лично оставате в ЦСКА?

Оставам като акционер. Вече ще си ходя на море, на ски, ще си обърна внимание на семейството. Вече може да ме търсите само като акционер. Аз и преди бях акционер, защото президент бе Димитър Пенев, но сега вече ще бъда акционер в истинския смисъл на думата, защото досега всеки мислеше, че аз управлявах задкулисно. Досега винаги сме давали цялата власт на треньорите за селекция и другите неща.

Мнението на вашия съдружник Иво Иванов? Той ще остане ли?

Той също остава, но той реално се е дръпнал от футбола още през януари. Аз останах последния мохикан от Титан, който да се грижи за ЦСКА.

Темата „Газпром“, какво точно означава това, което каза и премиерът, че компанията може да помага на ЦСКА. Кога? По какъв начин?

С Борисов имахме неформален разговор още през зимата, в които говорихме, че ако Газпром дойде и подпише договора за Южен поток, бихме могли да отидем при тях и да поискаме някакъв вид спонсорство. Това обаче може да стане евентуално като се подпише този договор. Като се подпише този договор ЦСКА би могъл да отиде, дали ние или новото ръководство. Това може да стане през 2013-2014 година.

Това означава феновете да не подскачат от радост, че едва ли не се задава мощен финансов гръб на ЦСКА.

По принцип Газпром е мощен, но още не се задава. След подписването на Южен поток, тогава би могло да се случи.