Съвместна публикация на Gong.bg и в-к „7 дни спорт”

Веднъж в един самолет весел стюард съобщи: „Ако все пак има 0,01% от вас, който не знае как се закопчава и откопчава коланът, това става по следния начин...” Последва инструкцията. Та ако все още някой от вас не е разбрал, че футболното първенство приключи, нека да вдигне високо ръка.

И тъй като май няма желаещи, аз ще вдигна своята, или по-скоро ще я впрегна в писане. Според мен шампионатът в А група не е приключил. Или ако решите да обърнете плочата - той ще се слее със следващото издание, което трябва да започне на 9 август. В България предстои още един официален мач въпреки препоръките на УЕФА всичко да е приключило до края на миналата седмица. Става дума за баража между вторите на Изток и на Запад в Б група. Утре в Ловеч един срещу друг за място в елита ще спорят Калиакра и Миньор Перник.

Мачът не е за подценяване. Това е не само спор за влизане в най-горната футболна дивизия на България. Този мач е пряко свързан с току-що завършилата неравностойна надпревара, при която шампионът финишира без загуба и с цели 16 точки пред преследвача си. Този двубой е още по-пряко свързан с бъдещия сезон, защото не един и два тима желаят тази ситуация никога да не се повтаря.

ЦСКА болезнено настъпи няколко мазола и предизвика спешна реорганизация сред водещите клубове. Фактите са категорични. Дали пряко или косвено, но успехът и превъзходството на червените доведоха до треньорски рокади в следващите три тима в крайното класиране. Всъщност единствено Левски, Локомотив София и Литекс бяха в по-ранен или по-късен етап някакъв вид мераклии за първото място. Но Станимир Стоилов, Стефан Грозданов и Миодраг Йешич вече няма да са начело на армейските подгласници. При ловчанлии дори спечелването на купата не доведе до предотвратяване на развода.

Критикарите се подхилкват на начина, по който ЦСКА стана първи, но иначе нямат смислен отговор на въпроса защо, ако всичко е наред в тези три отбора, те снеха доверието от своите треньори? То и в кабинета до последно бяха много доволни от вътрешния министър, ама накрая се предадоха пред голата истина. И си направиха пролетното почистване. Статистиката обаче бе толкова отчайваща в полза на новия шампион, че вероятно на Герена, в Надежда и край Осъм ще се вземат допълнителни мерки. Най-логично това означава солидни за локалните ни мащаби летни селекции. Също така добри подготовки. Но често в България това не е достатъчно. Царе сме на приказките, за съжаление дори когато има някакви самопризнания, това ни излиза от ушите. Преди няколко години един от героите от САЩ '94 призна за уговорен мач в елита, състоял се на 1 май 2004 г. С участието на познати и днес фигури. И дори засичани заедно на места извън стадиона. Не си спомням обаче: имаше ли някакви последствия?

Защо е важно кой ще попълни неразумната бройка от 16 елитни тима? Защото това неминуемо ще повлияе в битката за трофея. От години в БГ футбола съществува сателитна система. Имало е сезони, когато тя е играла главна роля, друг път е имала поддържащ ефект. Но нека от самото начало да уточним, че да имаш приятелски отбори, не винаги е лошо от морална гледна точка. И не винаги носи ползи. Преди две години, когато т.нар. сателит на ЦСКА Конелиано незнайно как се озова сред водещите клубове, никой не разбра какъв бе кярът на армейците от отбор, който вместо да приеме името Черноморец, можеше спокойно да се прекръсти на Гол тупан.

Каква е ситуацията ден преди баража? В А група вече влязоха Локомотив Мездра и Сливен. Новите железничари идват от място, познато предимно с една разпределителна жп гара. Но със сигурност стягат състав, който да допълни представите ни за Мездра. Вглеждайки се в структурата на поредното Локо в елита, виждаме някои общи неща със столичното Локо, но отпреди 3-4 години. Старата банда футболни разбойници от Надежда изкара няколко сезона в евротурнирите, а у нас постоянно гравитираше в тройката. Скелетът на новаците е абсолютно същият. Опитни играчи, които играят необременено. Водени от Георги Бачев, футболисти като Предраг Пажин, Иво Тренчев, Вальо Найденов, Васко Киров, че дори и бившият узбекистански национал Георги Георгиев ще искат своето парче от пая. Очевидно е, че левскарското лоби в Локо от Мездра надделява. Дори и само заради „капака” Бачев и капитана Пажин. Дребните детайли никога не са за подценяване. Докато ремонтира стадиона си, новият член на А група играе контроли. Няма лошо. Къде? Как къде - на Герена! Какво странно има в това мачът между Локомотив Мездра и Ботев Криводол да се играе именно на Герена? Логиката ни удря като парен чук! Ясно - 1:0 за Левски.

Дали обаче резултатът ще бъде изравнен от ЦСКА с влизането на Сливен? Не е много сигурно въпреки Данчо Лечков. Кметът и вицепрезидент на БФС отдавна се е научил на дипломация, а и май повечко се има с Боби Михайлов, отколкото с който и да е от ЦСКА. Лечков не го видях в НДК на тържеството на червените, той дори не попадна сред 66-те най-големи в историята на клуба. А това не е случайно. Така че тук по-скоро армейците удрят гредата и резултатът остава в полза на Левски. А крайният ще се оформи от изхода от баража. Вариантите са два - 1:1 или 2:0 за сините. Равенството ще дойде при успех на Миньор. Причините са няколко и са съвсем простички. В близката история присъствието на перничани в А група винаги е карало Левски да се притеснява, подминавайки Владая. Треньорът им Димитър Алексиев преди това бе нещо като скаут в Борисовата градина. А и присъствието на Стойчо Младенов-младши при жълто-черните не е за подминаване. Но при победа на Калиакра Левски започва новото първенство с лек аванс. Едва ли има футболен фен у нас, който да не е наясно колко отбора ще води в елита Вили Вуцов. Въпреки нееднократно изявеното публично пристрастие на Цонко Цонев към ЦСКА.

И така, предстои бараж в Б група. Между отбори от Перник и Каварна. В Ловеч. Дали обаче не предстои минииздание на вечното дерби? Няма лошо, този факт още повече подсилва неговото значение за разместването и наместването на пластовете в родния футбол. Абе, защо направо не им дадат утре на двата отбора по един син и червен екип? Извинявам се, грешка. Само на единия.