Съвместна публикация на 7 дни спорт и Gong.bg

Точно така - искам нов папа! Според последните статистически данни, принадлежащите към Римокатолическата църква са намалели с 0,8 процента, което категорично означава, че Папа Бенедикт XVI не успява да се справи и трябва да му бъде потърсена отговорност. Нови избори във Ватикана е единственият изход от ситуацията. Също така искам уволнението и смяната на нашия енергиен министър (съжалявам, ама в момента не се сещам за името му). През последния уикенд на два пъти в нашия квартал спираше токът за по няколко минути и това ме принуди да настройвам повторно електрониката на някои от домашните уреди. Всички сте съгласни, че това е възмутително и подлежи на най-строга санкция към главния отговорник за проблема. Вън министъра и жълт картон за кабинета!

Общо взето адекватни са сравненията между тези два примера и искането на Левски за нов конгрес на който да бъде избран и нов президент на БФС, само защото в един отложен мач, за който футболният съюз нямаше нищо против да изпълни претенциите и на двата отбора, били вдигнати два-три картона повече или по-малко. За други прегрешения, честно казано, не се сещам. Пак всички гледахме мачове през почивните дни и видяхме как съдията на Портсмът - Ман Юнайтед раздаваше несъществуващи дузпи като приветливо момиче рекламни диплянки на входа на МОЛ-а. На другия ден пък в лондонското дерби не дадоха такава очевидна дузпа срещу Анелка, че за миг помислих как Везувий и Етна взаимно ще изригнат на стадиона на Арсенал. Глупости, нищо подобно. Французинът, може би малко гузен и заради своя сънародник Анри, просто се обърна и се затича към центъра на терена, където играта продължаваше.

Загърбвайки емоцията, породена от естественото желание за победа на всяка цена, понякога отговорните фактори в родния футбол, наговарят сто кила глупости

Но по-странното и притеснителното е, че после, след ден-два, когато страстите се уталожат, те не се отдръпват крачка назад. Вместо извинение или някаква там по-заобиколна форма те прибавят още 50 килограма глупости. И въпреки тежестта всъщност олекват до такава степен, че за тях земното притегляне престава да съществува като природен фактор. Няма как точно в този момент, а и в който и да е друг, да адвокатствам точно пък на Литекс, чиито прегрешения в последните 10-12 години към обективното футболно съдийство са далеч повече от тези на Джак Изкормвача към невинните лондонски куртизанки. Но в случая от миналата сряда ловчанлии се изнизваха от съблекалнята с миша стъпка, мънкаха на зададените им въпроси и някак изкуствено създаваха впечатление, че наистина единствено и само реферът е виновен, за да бъде крайният резултат от мача 2:2, а не, както приляга на домакините според собствената им преценка, 5, 6 или 7 на нула.

За пореден път се убедих колко важно нещо в българския футбол е реакцията. Колко майсторлък и тънки, дребни детайли има в това изкуство. Как едни го владеят до съвършенство, а други едва прохождат в усвояването му. Колко е важно след международен мач, когато си сметнал, че са те порязали да излезеш, да се изцепиш с басов тембър и репликата ти да обиколи всички световни агенции. В друга ситуация от тази есен ЦСКА също е леко ощетен в един от мачовете си в Европа, но едва на края на пресконференцията, треньорът иска да вметне няколко думи за съдийството от двубоя. Когато няколко дни преди Левски-Литекс и "червените", и от страна на Локомотив Сф включиха жълтия семафор и алармираха, че не се свири както трябва, почти никой не им обърна внимание. Окука там с този странен превод, дето му прилагат, съвсем не се разбра, Гигов каза две думи в движение и се мушна в лимузината си. От ответната страна Любо Пенев сам падна в капана на собствените си бисери, които бяха изтълкувани не като предупреждение за спад във формата на родните арбитри, а бяха приети като поредната порция шеги и закачки в стил предновогодишните бисери на Шкумбата. На другия ден ЦСКА пусна някаква уж остра декларация в сайта си, но тя дори не бе удостоена с нужното внимание в част от спортните медии. Виж при воя от сряда дори кокошките спряха да снасят в пограничните селца.

Същият този герой Николай Йорданов закла ритуално ЦСКА на 15 август миналата година. Поводът бе достоен за едно истинско жертвоприношение. Първият мач на новака тогава в елита Сливен пред собствена публика. Завръщане след много, много години в "А" група. Менте гол във вратата на армейците, менте дузпа за домакините, менте червен картон за Машадо от ЦСКА. И всичко това в рамките на броени минути през първото полувреме. И ето ви припомняне на реакцията от страна на загубилия мача тим. Димитър Пенев, старши треньор: "Получи се един добър мач за нашите стандарти. Нашият футбол няма да върви, ако съдиите ни ръководят така мачовете. Съдията не успя да си поправи грешките (тук вероятно Стратега е намекнал за някакво компенсиране). Ние ще подадем контестация за (Внимание!) предмет на терена, а също така за ситуацията, когато няма докосване, а арбитърът дава дузпа и червен картон за наш играч" - заявява Пенев-старши. След което се продължава с критика за играта на футболистите му. Това е. Докато излизаха играчи след мача, пред клубния рейс на ЦСКА помня се суетяха хора от щаба, дърпаха нервно по някои фас и тихичко прошепваха:

"Ба, мааму, тоя ни закла..."

Толкоз! Единственият шеф на отбора, присъствал на мача, си тръгна внезапно след първото полувреме. Вероятно, за да избегне неудобните отговори на въпроси за колегата му в изпълкома Йордан Лечков. Дори не помня пуснаха ли въпросната контестация от ЦСКА или не. Няма значение, други грижи бяха надвиснали над клуба.

Реакция му е майката. Мускули се надуват след мача, не в него. Извън терена е реалната "А" група. Дошло е времето да започнат да раздават и титли, и медали за реакция. Това е формата на бъдещото ни футболно първенство. А между другото - папата да не се ослушва за оставката си!