Съвместна публикация на в-к "Стандарт" и gong.bg

Преди седмица ЦСКА имаше един треньор, днес вече е друг. При всички положения си е събитие, когато някои от родните грандове предприема такава рокада. И тъй като при Левски отдавна по разбираеми причини не са правили това упражнение, то пак при "червените" има събития.


Иначе 18-ият кръг мина лениво до мача ЦСКА - Литекс. Беше заприличал на мързелив уикенд на двойка шведски пенсионери. Всеки знаеше какво ще се случи, всеки свърши своята работа без излишни емоции. Всъщност дори дербито на седмицата мина в графата "спокойни". Без да блести с каквито и да е качества, италианският рефер направи така, че да няма излишни драми след двубоя относно негови отсъждания в мача. Стойчо си го каза по-късно: "Абе не, че кой знае колко беше добър съдията, ама искаме чужденец за вечното дерби".


Иначе, ако сте очаквали поредна издънка на "армейците", вероятно сте разочаровани. ЦСКА победи безапелационно Литекс, като дори постигна зрителски рекорд за сезона при положение, че в предишните две срещи направи всичко възможно да отпише титлата. Антибиотикът "Стойчо Младенов" подейства. Тодор Батков ще вземе да излезе прав - пенкилерът май започва да действа. Томов и компания вече са на път да имат един излекуван пациент - а именно собственият си отбор.


Новата власт за сефте видя 3 точки накуп. Ден след четвъртвековния юбилей от епохалното отстраняване на Ливърпул, Младенов вкара нужния живец на абсолютно същите играчи, които срещу Черно море и Локо (Пд) се лутаха по терена като фигурки от развалена електронна игра. Хората от ложите на "Армията" сигурно съжаляват, че не са предприели смяната по-рано, макар че човек като Пламен Марков не го заслужава. Единственото, което новият наставник трябва да си припомни, за да не го залее приливната еуфорична вълна, е как преди няколко години, след един брилянтен есенен полусезон пак дойде зимата, после пролетта и после нервите и ядовете, макар и завършекът да бе шампионски.


Да не подминем и далеч по-историческото събитие от първата победа на ЦСКА за 2007 г, случило се в Борисовата градина. Там смениха емблемата на входа. Онази старата - в чиято основа два лъва цъкаха плажен волейбол, не направи впечатление на цели две богати ръководства. Харесваха си я хората. Сега тази месингова нелепица най-сетне намери своето място - вероятно в някоя работилничка, където я претопяват, за да направят основи за хиляди значки например. Е, засега заместничката на входа на стадиона е доста крехка и подложена на риск при следващия домакински хикс. Дели я една хулиганска ръка разстояние и един камък, който лесно би пробил нежната плексигласова същност, но все пак имаме напредък, който си струва да бъде отбелязан.


Както се разбрахме в началото - спокойствие от петък до неделя.
Локо (Сф) преспа две нощи на второто място .Вероятно и сънищата са били приятни. Известно е обаче, че хубавите неща бързо отминават. Не че тимът на Грозданов няма шанс наяве пак да бъде скоро втори, но това минава през задължителни победи над грандовете. Столичният побратим на "железничарите" - Славия също крачи бодро. За отбор, който по едно време бе отишъл на гости на опашкарите, Славия показва завиден прогрес, но пак с условието, че все още не е премерила сили с който трябва.


Стигаме до отбора, заявил най-гръмогласно амбициите си дори за европейска есен - Черно море. Пак загуба, при това през седмицата дори нямаше аквариум с рибки, за да бъдат разсейвани играчите. Това с головата импотентност на "моряците" вече не е забавно. Забележете - дори "Екс-Конелиано" вкара гол при домакинството си в Дупница на Марек! Не, не съм се объркал. Обещавам, ако Черно море някога отбележат, аз да го отбележа още в първото изречение на обзора за съответния кръг. По стара моряшка традиция варненци хвърлиха котвата възможно най-дълбоко и ще им трябва доста време, за да изтеглят отново над водата. Техните съграждани пък си смениха треньора - но голяма разлика от всичко това не се забелязва.


Левски продължава да си играе играта, без да може да срещне равностоен съперник. Програмата на първенството прави зимната подготовка на "сините" не три, а почти четири месеца. Шампионите с лекота взимат мачовете си и бленуват за миналата пролет, когато се занимаваха с далеч по-сериозни неща. Като да играят с Шалке например. Но скоро идва и техният шанс за изява. Срещу ЦСКА и новият му стар треньор, чието име "сините" фенове побързаха да трансформират в прякор по повод на евромач, който всеки български тим би загубил. Макар, че ако бях син фен, никога не бих кръстил точно така Стойчо Младенов, ако събера в едно термините "Вечно дерби" и "3:0".