Съвместна публикация с вестник "7 дни спорт"

Аносогносия...

 Почти изключено е да сте чували какво точно означава това, нали? Аз не правя изключение - срещнах го в една наскоро прочетена книга. Четях я, по времето, когато работниците в "Кремиковци" протестираха срещу управата на комбината. В същото време ЦСКА се подготвяше на топло в Испания, но с почти двете си очи и уши следеше и търсеше информация какво се случва в София. В столицата времето бе хладно, но атмосферата бе по-жежка и от испанските температури. Та тогава този термин ми попадна в полезрението и някак си пасна на моментното състояние на най-успелия роден футболен тим и междувременно безапелационен лидер в настоящата кампания. Аносогносия е психиатричен термин, означаващ неосъзнаване на собственото положение. Ще приложа неприятен, но полезен пример от медицината. Представете си пациент, който има повреден или направо липсващ крак, чието съзнание обаче не възприема тази ситуация.

Защо ЦСКА прилича на човек, изпаднал в подобно състояние? За кой ли път армейците са източник на надежда за конкуренцията. А тя, гърчейки се в своята безпомощност, се хваща като удавник за сламка за поредните неразбории в Борисовата градина. По този начин
влива адреналин в своето тяло

Тимът на Стойчо Младенов доказа, по който си изберете начин, че трябва да е на първо място тази зима. За комичните естети вече стана дума неведнъж. Когато основният конкурент няма победа над отбор от първата половина на таблицата, не е вкарал гол на столичните тимове, изостава на почти толкова точки от първото място, колкото има до опасната зона на дъното, е нелепо да виниш по-добрия в липса на красота. Често уточнявахме и че футболът е коренно различна дисциплина от видовете изкуство, на които се уповава критиката.

Изгледах всичките пет основни филма, конкуриращи се за наградата "Оскар", която трябва да бъде връчена след няколко дни. Безспорно слаба реколта, съпоставяйки с ненадминати шедьоври в миналото. Но със сигурност един от тях ще бъде победителят. Пък току-виж, след това публиката го хареса още повече и той постигне желаните касови приходи. В историята този филм ще остане със званието „Най-добър за сезона”. И точно тук трябва да се върнем отново на анасогносията в ЦСКА. Неосъзнаването на момента. На ситуацията, която няколко пъти бе пропусната по времето на ерата "Васил Божков". А именно да станеш хегемон и да извлечеш нужните активи от това. Най-често възниквалата главоблъсканица в мозъка на всеки червен фен години наред бе следната - "Как е възможно най-богатият бизнесмен в държавата да не може да постигне трайни успехи с клуба?"

Отличията при предишното ръководство бяха малко, успехите в Европа също не достигнаха традиционното историческо ниво, макар и съизмерено в ново време и реалности. Днес при наличието на точков аванс "десета степен" на Армията трябваше да наливат основите на един бъдещ голям отбор, спокойно доигравайки пролетния дял на шампионата и чакайки празненствата през май. Бе нужно да се конкретизират и степенуват целите - титла, повече мачове в Европа и драстично подобряване на клубния коефициент. После нова титла през 2009 година и едва тогава атака на Шампионската лига.

В интерес на истината за първи път от многото си публични изяви Александър Томов по време на пресконференция в лагера на ЦСКА в Испания спря до почти сигурната шампионска купа, очертавайки приоритетите на армейците. Той нито веднъж не обели дума и не намекна в грандомански стил, заявените преди месеци завоевателни походи в Европа. Да не говорим за първите му дни като шеф в клуба, когато чертаеше бъдеще, сравнимо с настоящето на тимове от ранга на Челси. Всеки работещ в ЦСКА - от ръководителите до обикновените играчи, знае, че някаква по-дългосрочна програма в този момент липсва. Работи се до титлата. А тя при успешно преминаване на единствения рубикон - първия мач с Литекс, би трябвало да е сред най-лесно постижимите в 60-годишната история. По време на престоя в Испания категорично бе начертана линията, която като диаграма обуславя диагнозата при червените. Стойчо Младенов бе повече от категоричен: "Стига сме правили селекции, време е да направим отбор!" Няколко дни по-късно Томов бе по-мек, но между редовете каза: "Треньорът е прав, но футболът е бизнес." С две думи,
ако се налага, ще се продава.

Без да се мисли за бъдещето или по-скоро за да го има, трябва да се подсигури настоящето. Политикът шеф каза, че Митал вече не носи пряката финансова отговорност за текущите разходи на клуба и поддръжката зависи от различни методи и схеми. В това число влизат продажби, спонсори или приятелски кръг от бизнесмени. Така че ще се действа според ситуацията, ден за ден. Ако пък стане нещо голямо, някой по-ранен и непредвиден пробив в евротурнирите - добре дошъл.

Със зимната селекция до момента ЦСКА по никакъв начин не вдигна нивото, а просто попълни тук и там каквото има за попълване. Бадема се завърна, но все още е в рисковата група "как ли ще му тръгне втория път". Беконо засега ще чака, въпреки че определено е добър вратар. Настич става, братът на Гай тепърва трябва да европеизира своите иначе видимо налични футболни качества. В отбора отново е Евгени Йорданов, но едва ли някой може да предскаже какво ще предложи на ЦСКА в следващите три месеца. Ако дойдат още играчи до края на трансферния прозорец, е повече от ясно, че за дербито с Литекс те са неизползваеми. Гарсес и Велизар Димитров са аут, Неи, Гъргоров, Валентин Илиев и Йордан Тодоров влизат с нарушена в различна степен подготовка, Зе Руи също. Изобщо, уж има някакъв прилив на нови играчи, но пък си тръгнаха Кабус, Чиликов и Амунике. Ситуацията през зимата в ЦСКА е като увеличаването на пенсиите у нас. Постоянно ги повишават с по 10-15 лева. Не е като да не ги вдигат, нали? Друг обаче е въпросът къде да бъдат заврени тези десет лева.

Ето, има нови играчи, би казал Александър Томов. Той много обича количествените натрупвания и добави Фелипе Машадо като част от новата селекция. Както се казва, и цацата е риба.

Да, изреждайки всички тези факти, за пореден път се изумявам как в Борисовата градина са овладели до съвършенство това изкуство. Да не осъзнаеш положението си, да изпускаш ситуацията. Левски би румънските железничари и надигна вой до небесата. Започна се мощна кампания за футболен преврат на върха в класирането. Закани, обещания и мечти. В същото време феновете на лидера следят освен спортните и икономическите новини в медиите. Не остана жив бизнесмен, който да не е пред закупуването на отбора. Няма ден, в който да не се появява информация за пореден футболист на ЦСКА пред продажба. Или пък за непокрити от миналото дългове към играчи, треньори или други клубове.

Започнахме с медицински пример. Диагноза, която е рядка и неприятна. А коя е нормалната, ще попитате? За ЦСКА - да стане шампион на страната. Правил го е на по-чест от всеки две години интервал в историята си. Ще го направи още веднъж. Дори напук на случващото се. Доказано е, че в медицината стават чудеса. ЦСКА също е правил чудеса. При това много повече от останалите отбори в България. В очакване сме на следващото.