Алжирски журналисти от изданието „Le Buteur”, пристигнали в София за репортаж и интервюта, свързани с техния сънародник, вратаря Райс Мболи, констатират в обширния си материал, че са успели да пробият до различните институции у нас, благодарение на „Дарик радио”.

„Когато търсехме контакт с отговорни фактори в БФС, Славия и ЦСКА, за да вземем интервюта, ни отвръщаха, че шефовете ги няма. Но щом репортерката Ралица съобщи в топредаването на „Дарик” радио за нашата визита тук, всички врати вече бяха отворени за нас”, пишат алжирските колеги.

В своя репортаж те са допуснали и някои странни неточности за страната ни, като например подчертават, че немалък брой от българите имали арабски черти, но главно тези, които са от сръбски произход...

Алжирците доста преувеличават броя на арабите, които живеят в нашата столица, като според тях 6% от населението на София са арабски граждани /б.р около 120 000?!/.

Те констатират странния факт, че сме единственият народ в света, който клати на обратно главите си при отговорите „да” и „не”.

Репортажът от София започва с перипетиите на журналистите при пристигането им в България, когато са били щателно проверявани на летището, тъй като е имало съмнение, че са терористи, предвид арабския им произход. Впоследствие алжирците се жалват от нашите таксиметрови шофьори, един от които, при такса 0,59 лева на километър, им е поискал по 25 лева на километър.

В репортажа от София са интервюирани Емил Костадинов, Гьоре Йовановски и Тодор Янчев от настоящия отбор на Мболи ЦСКА, докато от Славия не са успели да се свържат с никого. Алжирските журналисти са разговаряли по телефона и с президента на БФС Боби Михайлов, който обаче им е казал, че се намира в Швейцария в този момент и няма как да ги приеме.

Любопитен момент в материала е твърдението на колегите от Алжир, че доскорошният треньор на вратарите на Левски Руслан Михайлов, който е брат на Боби Михайлов, се хвалел според тях непрекъснато пред българските медии, че той е откривателят на Мболи и благодарение на него той е дошъл в България, за да премине в Славия.

В изключително обемистия материал от София, посветен на алжирския национален вратар, е интервюиран дори футболистът на Левски Даниел Младенов. „Той заслужава да играе в по-голям шампионат от българския”, е цитиран да казва по адрес на Мболи Младенов.

Самият вратар разкрива пред алжирските ни колеги защо не дава интервюта: „Не обичам да бъда в светлината на прожекторите”, казва той.