Върнете Стойчо Стоев

Някакви странни неща стават в Левски тия дни, сигурно сте забелязали… А сбогуването на Стойчо Стоев с отбора и публиката в Благоевград само доказа това.
Три дни вече сини фенове по кафенета, градинки и социални мрежи напразно търсят логика в решенията на шефовете от последната седмица. Защото събитията и тяхната хронология изглеждат абсурдни.

Ето какво се случи. Левски падна от Локо Пд. Управителният съвет на Левски заседава шест часа и за първи път странно замълча, не даде брифинг, нямаше изявление дори на Васко Колев… Ден или два по-късно на пресконференция спортният директор Георги Иванов каза, че УС е уволнил треньора Стоев. Гонзо в прав текст призна, че е бил против, но приема това решение. И допълни, че се преговаря с нов треньор.

След няколко часа всички знаеха, че новият е Люпко Петрович. Той започна да се хвали с предстоящото назначение на Герена. А оттам мълчат, но официално поздравиха Петрович за рождения му ден. Нещо, което официално забравяха в последните 15 години…

Докато вървят пазарлъците за нов треньор, на мача с Пирин Александров вкара гол и… целият отбор се втурна да прегръща Стойчо Стоев! Такава подкрепа към треньор рядко се вижда, съгласете се. След мача един по един всички футболисти на Левски и целият треньорски и медицински щаб прегърнаха Стоев. Накрая публиката дълго скандираше името му. След всичко това реално бе задействано уволнението на треньора!?

Излиза, че спортният директор, целият отбор и публиката искат треньора да остане, но УС го маха. За да сложи младия и надежден Люпко! 

За година и половина Стойчо Стоев работи честно, успя в някои неща, сгреши в други. Нямам никакво намерение тук и сега да анализирам в детайли работата му. В ефира на Гонг съм го правил достатъчно. Точно там неведнъж сме казвали, че Стоев трябва да работи в Левски, докато не се намери неговият безспорно по-добър наследник. 

Онзи Люпко от 1999 година със сигурност бе такъв. Но този? Който цяла есен ни повтаряше, че господин Ганчев е неговият брат. Който би Левски за купата в мача с отменения гол на Гаджев и каза, нещо от сорта, че това едва ли не му е най-важната победа. А когато Литекс си тръгна от двубоя на Герена, в разгара на скандала Люпко тръбеше, че този Левски има само един футболист- Живко Миланов, който би взел в Ловеч. Този ли Люпко ще поздрави сините играчи в съблекалнята, и колко ще му се зарадват те? Щото Жиката го няма вече в селекцията…

Стойчо Стоев изпълни целта пред отбора. Но не надгради достатъчно. Факт. Както и това, че репликите му за недостижимия Лудогорец и Райо Валекано бяха абсолютни гафове. Но маха ли се треньор, харесван толкова силно от футболистите си? С Люпко ли се заменя? С оня Петрович, когото феновете на Герена наричаха „Курвооо!”, докато помагаше да бъде изваден другият му отбор. 

И, между другото, вярно ли е, че слагат Люпко, защото само той щял да се навие да работи, докато дойде Мъри Стоилов. Ама понеже ще чакаме лятото Мъри да го уволнят от Казахстан и най-после да се прибере на Герена… А дотогава късметът на сърбина щял да помага на Левски в Европа. 

Дано всичко това да не са си го говорили сериозно в Управителния съвет, че ще е тъжно. Там нали вече има и сериозно фенско участие. Как така на стадиона феновете скандират „Стойчо Стоев”, викат „Люпко, Курво”, пък се случват после тези заседания, решения? В най-грозния акт, бе съблечен Петев, защото някога, някъде бил казал, че харесва "червените". Бе обруган жестоко легендарен човек като Наско Сираков. Е как сега предложиха Петрович с неговото оранжево-червено братство?

Звучи абсурдно, но може би не е късно понеделнишки УС да се извини на Стойчо Стоев и да го остави на работа като треньор. Докато не се намери достойният му заместник. Толкова достоен, че и публиката и самият Стоев да му стиснат ръката!