Общият размер на данъчните задължения на длъжностни лица от футболните отбори, срещу които са заведени четири досъдебни производства, е близо 3,5 млн. лева, съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов. Вече са подготвени постановления и до края на деня те ще бъдат изпратени. Отборите не са от столицата, съобщи репортер на DarikNews.bg

Кокинов отказа да уточни дали се разследва и пране на пари през футболните отбори. Ревизията на Левски също не е приключила. Собственикът на „сините” Тодор Батков е посетил градската прокуратура и е предоставил писмени доказателства за мнимите трансфери в клуба. Засега обаче за т. нар. „казанска афера” на Левски няма образувано предварително производство, тече само проверка.

Градският прокурор уточни, че производствата за четирите футболни клуба са образувани срещу виновните длъжностни лица от клубовете, допуснали да се стигне до неплащане на данъци. Разследва се периодът от 1 април 2005 г. до 31 май 2008 г.

Сред нарушенията на отборите са неначисляване на ДДС за откупуване на състезателни права, за трансфери, купуване на спортна екипировка, за участие на отбори в турнири, приходи от продажба на храни и напитки в спортните обекти, незаконосъобразно приспадане на данъчен кредит по фактури за услуги, неосчетоводени приходи от трансфери на футболисти и разходи за заплати и осигуровки, неначисляване на данъци от глоби на футболистите.