Около 30 футболисти са под надзора на ГДБОП към момента. Тази година са били проследявани манипулациите във връзка с десет футболни срещи, засичани са данни в четири-пет града на България, а Гоце Делчев се оформя като меката на черното тото, това заяви в „Тази сутрин” депутатът от Атака, председател на комисията по образованието, младежта и спорта Огнян Стоичков.

По негова инициатива преди месец се проведе среща за това как да се спрат уговорените мачове в България. Предложения за законодателна уредба са му изпратени от Върховната касационна прокуратура, МВР, Комисия по хазарта, Българския футболен съюз, Министерството на физическото възпитание и спорта и Професионалната футболна лига.

Всички заинтересовани страни са изпратили своите предложения, а според Стоичков, предложенията не били само про-форма, а действително конструктивни и полезни, съобщава БТА.

По думите на Стоичков месечната печалба, която се отчита на съответните босове е около 500 000 лева. В тези „игри” се намесват хора от 3-буквени групировки, твърди депутатът.

Прокуратурата предлага най-вече изменения в наказателния кодекс. Черното тото трябва да се разглежда и като манипулиране на играта, и да се дефинира симулативната игра и уговарянето на резултатите.

В предложенията са определени формите на престъпна дейност - организатор, извършител, подбудител. Дефинира се лицето, което склонява друг участник да урежда мачове, като му дава пари или го принуждава.

На второ място е определен посредникът, който помага за уговарянето. На трето място е тарторът, който „дърпа конците”. В предложенията не се дефинират конкретни наказания за лишаване от свобода или глоби.

Има идея и да се засичат преводите към офшорни зони и да се санкционират от държавата. Тази мярка обаче изисква дискусия, отбеляза Стоичков.

Според него Специални разузнавателни средства могат да бъдат закачени навсякъде, само не под душа, когато се къпят спортистите, но може да се внедряват агенти.