Близо час и половина продължи изслушването на БФС, МФВС, разследващите органи в лицето на ГДБОП, прокуратура и комисия по хазарта относно манипулиране на резултатите от срещите на футболното първенство в България, или по-точно казано черно тото. Заседанието, което можеше да бъде още по-дълго, бе прекратено по молба на Боби Михайлов заради важния мач България – Сърбия.

На него присъставаха още Свилен Нейков, Николай Гигов, Бойко Найденов, ген. Васил Василев, Румен Стоилов и др., с оглед повишения интерес и множество публикации в пресата за организирано черно тото, посещението на Мишел Платини.

След срещата стана ясно, че експертна група ще пише промени в Наказателния кодекс, с които ще ограничи манипулирането на футболните резултати и уговорените мачове в българското първенство. Зад това се обединиха депутатите от парламентарната комисия по образование и спорт, Българския футболен съюз, Комисията по хазарт, прокуратурата и МВР. До 17 декември ще бъдат събрани всички предложения за промени в законите, които имат отношение по проблема, решиха още депутатите.

Председателят на комисията Огнян Стоичков обяви, че при закрити врати в края за 15 минути ще бъдат изнесени конкретни факти от разследващите органи! Против това се обяви Лютви Местан, който каза, че всичко трябва да е прозрачно и относно визираните 8 уговорени мача. По-късно в понеделник пък информацията щяла да бъде качена и на сайта на парламентарната комисия, според Стоичков.

Идеята е всички органи след тази среща в едномесечен срок да представят в писмен вид предложенията си, след това да се сформира работна среща за оформяне на изменения в закона.

Първо думата бе дадена на Борислав Михайлов, който започна с: „БФС не е най-корупционната среда! Всички данни са дадени на съответните органи! От УЕФА имаме 8 писма със съмнения по поток на пари след залагания извън България. Ако се докаже подобно нещо, то по правилник имаме право да извадим отбора от групата, президент от футбола или футболист от шампионата.”

От своя страна, ген Василев каза: „Създадената комисия към БФС получава сигналите, но членовете не получават заплащане за участието си. Разследваме и ако има евентуален елемент на престъпление, изпращаме сигналите на съответната прокуратура. Комисията към БФС се е занимавала със следните сигнали: първо от покойният президент на ПФК Рилски спортист Юри Галев, че на мача Велбъжд – Рилски спортист съдията Ивайло Стоянов е получил подкуп. Направеното разследване, води до искане от ОДП София за още работа. Разглеждали сме Ботев Пд – Беласица за залози в Спортинг.бет. Получихме сигнал от Канал 3 ПФК СП плевен – ПФК Белите орли, разгледахме материалите, извикахме президентите, но те категорично отрекоха.”

Огнян Стоичков: С оглед на този проблем, се говори не само в България, но и в Европа. Белгийската комисия преди време направи кръгла маса по тази тема за залози, защото 85% от букмейкърските срещи са се оказали нелегални. Това означава, че при тях от визираните 9,7 билиона евро в този цикъл, 85% са незаконни. За виновните и доказаните лица или клубове във симулативна игра наказанията са обявени от БФС, но в наказателния кодекс и правилник няма наказания за това. Има за организиране на хазартна игра и то с минимална глоба. Първичните доказателства от делегати, съдии и др може да са от полза и да са в помощ на прокуратурата.

Боби Михайлов: Както каза Платини ние не сме прокурори и съдии, те трябва да докажат, а ние от БФС да накажем. Ние работим по правилниците на УЕФА и ФИФА, ако вратар падне, се спъне или закашля това не се доказва. Ако кажете ние като законодател, какво да допълним в правилника, ще го направим още на пролет!

Николай Гигов: Думата симулативна игра е несериозна. Друго е доказването но уговаряне на мачове. Всеки паднал отбор може да бъде обвинен!

Зам.-главния прокурор Бойко Найденов: Всеки говори за законодателство и компетентни органи, те разследват престъпления, а тук такова няма и прокуратурата няма какво да направи. Съдията не е длъжностно лице и няма как да е наказан, ако е взел подкуп! Единственото нещо, което може да се направи, е създаваното на специален текст, който строго да регламентира и то със специални разузнавателни средства.

Ивелин Николов предизвика шефа на съдиите Костадин Костадинов да вземе думата, а босът на реферите обяви: След всеки мач се прави оценка на съдията от делегата чисто спортно-технически. Нивото ни е изключително ниско спортно-технически! Селектирането на съдиите е спрямо ранглиста, нямаме друг вариант. Болшинството от визирането мачове са станали преди моето назначаване преди година.

Румен Стоилов: Имам чувството, че сме събрали да открием топлата вода. Като юрист и народен представител знам, че голямата злина идва от законодателната ни система.

Огнян Стоичков: Дано не е вярно, че се дават и струва по 120 лева при юношите, за да легнат!

Камен Костадинов: По мое време не можахме да намерим начин да променим нещата, дано сега се намери воля! За съжаление БФС не може да си оправи нормативната база.

Сашо Диков визира новина на Гонг, че над един милиард лева годишно отиват в залагания на черно тото у нас. Диков се възпротиви на Бойко Найденов, че нямало нормативна база, при положение, че големият бич е залагането в официални букмейри при уговаряне на мачове, а и отправи питания към Михайлов, Костадин Костадинов, Прокуратурата и други. Журналистът допълни „Всички се правят на глухи и луди и никой не иска да разследва!”

 

След това Николай Гигов репликира Диков с думите: „Залаганията легални ли са? Залаганията на Еврофутбол легални ли са? Какво да направим ние и да ги спрем?”.

 

Свилен Нейков говори за механизмите за действие и законовите позиции на държавата: Можем да търсим само обединение за една по-честна и феърплей игра. Това не е само наш, а и световен проблем. Обединението ще стане постепенно и създадените работни групи ще дадат резултат след време. Нормативната база може да се изчисти и наказателните норми да са съответстващи на нарушението. Сложен е проблемът за точни наказания при точни мачове, играчи и т.н. Никой няма конкретни становища и препоръки. Може по един представител на всички институции да се съберат и да направят нещо. Спортът като цяло се комерсиализира и има опасност моралните устои да се нарушат не само във футбола, но и в целия ни спорт. Имаме предложения и съм готов отново с Борислав Михайлов да вземем съответни мерки и действия по този въпрос!

 

Огнян Стоичков: До 17 декември всички органи да предоставят становищата си за законодателна уредба в Парламентарната комисия, след като ги разгледаме и след Нова година ще създадем работна група за направи на промени в закона и направата му. Една от идеята ни е всички интернет букмейкъри първо да дават информация като мониторинг да минава през български сървъри.

 

Лютви Местан: Нашето заседание успя защото стана ясно, че по отношение на този вид нови престъпления има бели петна в закона ни. Проблемът не е в нелегалния хазарт, а в бялото тото, зад което стои черният елемент. Ясно е, че има необходимост от допълнителен кодекс, както БФС искрено настоява за промени наказателния кодекс.

 

Председателят на Комисията по хазарт Калоян Кръстев също се изказа: Законът ни е от миналия век. Работим по нов проект, включително и предложение за промяна на Наказателния кодекс. Когато сме готови, ще го входираме в парламента. Предвидени са по-големи санкции относно залози на уговорени мачове. Извършваме проверки, включително с ГДБОП, като вече нашата комисия се е самосезирала и проверява всеки един получен сигнал, включително за уговорени резултати от футболни мачове. В повечето случаи става дума за такива по интернет, а нямаме нормативна уредба за такива по интернет. Има празнота в закона за хазарта, която трябва да бъде запълнена. Вече сме направили административно-наказателни действия, които са обжалвани от организаторите на хазартни игри без разрешения. Тук става дума за букмейкъри, посредници във връзка с футболни мачове.

 

Представител на ГДБОП обяви: Черно тото за нас е организиране за залози без разрешение. Разбили сме три организирани престъпни групи, които са събирали заложи и изплащали печалби. През интернет изтичат големи суми пари, добре е сървърите на букмейкърите да са в България или данните да минават през тях.

 

Председателят на Парламентарната комисия Огнян Стоичков изказа своето недоумение защо не се обявят кои са тези осем визирани мача: Какво тайно има? Кои са тези осем мача? Напишете ми ги на едно листче и аз ще ги кажа, като се откажа от имунитета си.

 

На тези негови думи Бойко Найденов възрази: Не трябва да се обявява в публичното пространство съмнение за нещо.

 

В следствие на което Огнян Стоичков реши: Няма да има изслушване при закрити врати. Така решавам.