Съвместна рубрика на в-к 7 дни спорт и Gong.bg

20 нови играчи ще купи ЦСКА само след месец-два! Това не е началото на новинарски материал. Жанрът е съвсем друг. Текстът обаче е следствие на новинарския поток, който едва в последните 20 дни докара в Борисовата градина общо взето същото количество нови играчи за зимната „червена” селекция. При липсата на официални мачове от десетина дни, това стана основната тема за отбора на Любослав Пенев. Още повече след като градусите на напрежението поспаднаха или по-адекватно е да кажем – се изпариха като пари на етилов алкохол. Тук изобщо няма да става въпрос за достоверността на евентуалните трансфери. В днешното напълно свободно медийно време /въпреки твърденията за обратното на чужди неправителствени организации/ всеки има пълното право да се рови, да намира, да следи за даден трансфер, да опитва да бъде първи в пространството. Въпреки, че това е нож с две остриета, наистина не това е темата, а дали изобщо в ЦСКА трябва да се предприема подобна мащабна селекция. И дали всичко това не е сбор от няколко неща.

Първо – добра ПР-акция след тоновете негативи върху името на клуба. Второ – естествен механизъм, който е продиктуван от явното скъсване на нормалните колегиални отношения между „петимата от Моби Дик” и Любо Пенев. Трето – губенето на точки от ЦСКА, довели до не съвсем сигурната шампионска титла, проникнала като прогнозна теза в някои анализи още преди месец. Вероятно ще се сетим за още възможни причини, но и тези са достатъчни. Да сте прочели или чули някъде във времето около победите на ЦСКА над Динамо М и Левски за нови покупки, набелязани играчи и идеи за селекция? Да, оттогава минаха над два месеца и отварянето на новия трансферен прозорец наближава, но е факт, че когато играта на отбора върви и резултатите са налице, то някак си логично се говори за съвсем друго. Така както в една държава с не много висок стандарт на населението и особено в период на криза многократно се увеличават предлаганите атрактивни възможности за бързо забогатяване, така и ЦСКА в момента е основен участник във футболната томбола. Игрите от сорта на „Бързи пари”, „Лесни пари”, „Кеш и беж”, „Напълни портфейла” са актуални. Спортни залози, интернет-покер, тото, придружено задължително от нарастващ джакпот. Хиляди различни томболи, съпътстващи продажбата на продукти от първа необходимост. Намаления, разпродажби – ако всичко това ви прилича на България, не се учудвайте. В процес е нормалният икономическо-психологически лост. Някога да сте чували новината, че в някоя скандинавска страна или в Канада например има масова истерия за тото? Не, не сте – това се случва по на юг. ЦСКА сега пак е любимият клиент. След случая с оставката на Пенев, всъщност след като пъзелът се нареди по такъв начин, че лошите персонажи в драмата бяха разпределени между отстранените играчи и ръководството на тима, то нормално е да се очаква, че те сега са готови да поразвържат кесията. За собствен рейтинг, за имидж или просто за благото и нуждите на отбора, няма значение. Процесът е факт. Сега е момента, в който Любослав Пенев може да поиска и от пиле мляко. Ако не бъде доставено, току-виж намекне, че не е било доставено. Силата е в него, той е главният джедай в разигралите се междузвездни войни на „Армията”. А дори самият треньор да няма намерение за нова мащабна селекция само половин година след предишната, то естественият водовъртеж на мисълта води до подобен извод. „В ЦСКА ще пада голяма покупко-продажба. Пускайте всякакви подводници, слухове и препоръки. „Готови ли сте? Започваме...” – с това общо взето започва денят във всеки един мениджърски офис у нас. Така както в грипно време в офисите на дистрибуторите на лекарства трескаво се пласират ваксини и предпазни маски. При споменатата липса на официални мачове и спад на напрежението след победата над Славия, медиите от своя страна търсят подържане на нивото на интерес. От своя страна шефовете на червените, нямат нищо против да се говори и спекулира сред феновете, че се взима този или онзи или направо тези 10-20 нови играчи.

Само в последните две седмици, според различни информации от зимата, в ЦСКА идват: Еби Смоларек, Валдо Понсе, Маурисио Аранда, Вальо Илиев, Флорентин Петре, Радослав Забавник, Живко Желев, Стоян Колев, Иво Иванов, Борис Галчев, Даксон, Дани Кики, Димитър Илиев, Марсио, Орлин Старокин, Пабло Веласкес, Неи, Димо Атанасов...Една цяла футболна група за мач, титуляри и резерви, общо 18 човека. Може и да сме пропуснали някой, за което моля той да ни извини, че не е в този списък за ЦСКА и по този начин би пострадало портфолиото му. Ясно е, че все няколко от тези имена дали сега, дали друг път ще облекат армейската фанелка, но всички накуп няма как да стане. Освен ако Пенев не е решил да освободи всеки, посетил онова злощастно заведение. Ами, нали Тимонов каза, че не били само деветимата там, а целият отбор. Ето ти повод. Перфектен шанс ЦСКА пак да стане за смях на кокошките. Но да се върнем на трансферите. До Нова година има още месец и половина, което гарантира десетки нови имена в списъка. Преди дни президентът на армейците Димитър Борисов сподели пред „7 дни спорт”, че в момента на щат в клуба се водят 57 футболисти! С това темпо явно в най-скоро време именно ЦСКА ще стане най-многолюдната фирма, която той ръководи.

А сега нека прогнозираме следното. Все пак говорим за ЦСКА, отборът, който е на второ място във временното класиране на „А” група, поради непланираната си издънка срещу Миньор и поради неадекватния правилник на БФС. Ако се случи така, че ЦСКА вземе трите си мача до края? Теория, изключително трудно реализуема на практика, но не и невъзможна. И ако паралелно с това, прескочи двата етапа в турнира за купата на страната, а също така не допусне някакви резили срещу Фулъм и Рома. Какво се случва тогава? Какви трансфери, какви пет лева? Ако играчите на Пенев успеят в последните си мачове за годината, то това би означавало, че те са готови за титла и купа на локално ниво. Ще се стяга тим за Европа? Моля, моля, на опашката, нека нещата се случват едно по едно. Защото именно червените са и многократните шампиони по издънки у нас. Сега обаче тече кастингът за селекция в ЦСКА. Като за пред празници – с удължено работно време.