ЦСКА удари Левски с 1:0 във вечното дерби на българския футбол и направи огромна крачка към титлата. „Сини” и „червени” изиграха поредния си слаб мач на Националния стадион „Васил Левски” и не предложиха качествени изпълнения на 18-те хиляди зрители. 13-та минута на мача се оказа фатална за тима на Станимир Стоилов. Левият бек на ЦСКА Фелипе Машадо изпрати топката зад гърба на Георги Петков след центриране от корнер на Флорентин Петре.

Така вече „армейците” имат преднина от 11 точки във временното класиране на А група, като Левски има мач по-малко.

В началото на двубоя агитките на Левски и ЦСКА показаха подготвяната от тях цяла седмица специална хореография за вечното дерби. Президентът на „армейците” Александър Томов и бившият национален селекционер Димитър Пенев седнаха при червените запалянковци в сектор Г, а не в официалната ложа. Феновете на Левски образуваха в сектор Б голям бял кръст на син фон, а по време на мача издигнаха огромен транспарант с лика на Васил Левски.

 

 

 

 

 

 

Като цяло първото полувреме на Националния стадион „Васил Левски” бе слабо и не предложи очаквания атрактивен футбол. Шампионите владееха повече топката, но почти не стигаха до някакви реални голови положения пред вратата на Ивайло Петров. За сметка на това „армейците” се възползваха от грешка в „синята” защита и заслужено поведоха в резултата. В 13-та минута Машадо прати коженото кълбо с глава в мрежата на Георги Петков след центриране на Флорентин Петре от корнер. Преди попадението вицешампионите успяха още веднъж да застрашат шампионската мрежа – в 4-та минута Петре центрира от фаул, кълбото стигна Маркиньос, който стреля опасно, но топката излезе в аут за щастие на Левски и „сините” фенове. Малко по-късно Неи пропиля добър шанс за своя тим, след като центрира лошо. Напълно заслужено символичните гости в двубоя поведоха в резултата, което принуди Левски да се активизира.

Шампионите наложиха сериозен натиск на своя съперник, но се представиха изключително безидейно в атака, като не успяха нито веднъж да застрашат вратата на Ивайло Петров. Малките на брой шансове, които се откриваха пред отбора на Стоилов бяха пропилявани от слаби центрирания и неточни пасове. Още в 16-та минута Димитър Телкийски изпълни лошо пряк свободен удар, топката удари Велизар Димитров в гърба и излезе в тъч. Малко след това Ричард Еромоигбе пробва несериозен удар от 40 метра, кълбото мина високо над напречната греда на вратата на ЦСКА. Веднага след това Йовов пропусна добра възможност, той бе изведен отлично от Бардон, но се забави много в наказателното поле на „армейците” и бе блокиран от техен защитник. Кълбото отново прелетя встрани от Петров в аут.

„Синята” защита сбърка грубо отново само 7 минути, след като инкасира гол – Томашич не успя да изчисти добре топката, тя бе овладяна от Велизар Димитров, който напредна отдясно стигна до аут линията, центрирането му обаче бе уловено от Георги Петков. Малко по-късно и ЦСКА показа, че не се представя кой знае колко по-добре в атака – Данчо Тодоров получи добра възможност, но изпрати кълбото също зад вратата на Левски.

В 23-та минута Христо Йовов центрира от фаул, топката мина на метър над напречната греда. В последвалите минути шампионите трайно се нанесоха в наказателното поле на своя противник – бяха изпълнение три поредни корнера от двете страни на „червения” страж. И в трите случая последва разбъркване пред врата, която в крайна сметка бе запазена суха.

На няколко пъти възпитаниците на Станимир Стоилов пробваха Ивайло Петров с удари от далече, вратарят обаче не се затрудни. Подобно постъпиха и „армейците” – две минути преди почивката Петре шутира от 30 метра, но „синият” пазач се справи с лекота. До края на първата част домакините останаха по-активният тим на терена, а футболистите на ЦСКА тактически се затвориха в своята половина и напълно в реда на нещата правеха опит да забавят така или иначе бавното темпо в супер дербито на България.

Секунди преди двата тима да се оттеглят в съблекалните Домовчийски стреля от границата на „червеното” наказателно поле, топката летеше с огромна скорост към долния ляв ъгъл на Ивайло Петров, но той съумя да я спаси, а „армейците” напуснаха терена доволни от преднината си.

Втората част подобно на първата може да се характеризира със слаб и не особено красив футбол и без почти никакви голови положения пред двете врати. В края на срещата левскарите положиха кански усилия да променят това, но опитът им се увенча с неуспех.

Вторите 45 минути преминаха под символичната „диктатура” на сините, отговаряща напълно на нивото футбола, демонстриран в дербито. Отборът на Стоилов владееше повече топката, но това остана без значение, след като тя въобще не се доближи до мрежата на Ивайло Петров.

В 49-та минута след центриране на Мечо от корнер, кълбото за пореден път полетя покрай „червената” врата. Минимален шанс се откри пред ЦСКА – в 53-та минута Петре центрира в наказателното поле на домакините, но Вальо Илиев не стигна до кълбото и то премина аут линията.

В 61-та минута Йовов стреля много неточно, право в ръцете на Ивайло Петров, веднага след това нападателят не успя да засече добър пас на Телкийски и отново пропусна евентуален добър шанс за Левски. Две минути след това Седрик Бардон се опита да компенсира многото грешки на своите съотборници - Веско Минев отляво намери нахлуващият на скорост французин, който без да се забави стреля, но „армейският” вратар улови летящата към долния десен ъгъл на вратата му топка. Малко след това Бардон копна коженото кълбо към Домовчийски, който от 18 метра стреля от въздуха, но топката мина доста далеч от целта.

Влезлият като резерва на мястото на Йовов Дарко Тасевски също вписа името си сред играчите, демонстрирали слаба игра пред „червената” врата – в 70-та минута македонският национал стреля от пряк свободен удар на 22 метра от гол линията на ЦСКА право в стената от „червени” футболисти.

За сметка на липсата на положения пред двете врати, играта изобилстваше от нарушения, борба и брак в пасовете от страна и на двата отбора. Жълти картони по различни причини получиха Минев, Телкийски Боримиров и Тасевски от „сините” и Машадо, Амунике, Тодор Янчев, Велизар Димитров и Вуядинович от ЦСКА.

Обсъжданият цяла седмица от щабовете на Левски и ЦСКА рефер Антон Генов изсвири на добро ниво мача, като принос за това имаха и футболистите на двата отбора. В 76-та минута играчите все пак показаха, че нервите могат да вземат връх, както подобава на вечното дерби. Тасевски фаулира Йордан Тодоров, той му се нахвърли и двата отбора се хванаха за гушите. Незнайно защо на терена влезе помощникът на Стойчо Младенов Анатоли Нанков. След минутка размисъл Генов изгони от скамейките Нанков и помощник-треньора на Левски Емил Велев.

Десет минути преди последния съдийски сигнал пореден отчаян опит на Левски завърши с изпълнение на фаул в тяхна полза – Николай Димитров, който смени Бардон, центрира добре, но армейският капитан Александър Тунчев изчисти с глава. Младият нападател на шампионите стреля много слабо с глава в 84-та минута, топката прелетя покрай Петров, но в аут.

Футболистите на Стойчо Младенов направиха нов опит за атака в 85-та минута, но ударът с глава на Тунчев бе неточен. Малко след това последва опасен щурм на ЦСКА – влезлият като резерва на мястото на неубедителния Неи – Георги Чиликов, намери с хубав пас Маркиньос, който шутира слабо, а топката бе изчистена в корнер за гостите, след чието изпълнение не се случи нищо.

Първата чиста възможност за един от двата отбора през второто полувреме дойде в 89-та минута. Тя бе в полза на лидера в първенството. Амунике бе изведен отляво в наказателното поле на Левски, стреля силно, но Петков майсторски изби.

Последвалите отчаяни опити на „сините” да сътворят нещо в този мач завършиха неуспешно и Левски съвсем се отдалечи, а най-вероятно дори се прости с титлата през този сезон.

Шампионите на България са едва на четвърто място в подреждането с 27 точки, а ЦСКА е на върха с 38.

В едно интересно интервю на 2 ноември за БТВ, собственикът на Левски Тодор Батков бе категоричен, че на 2 декември, някъде около 20.00 часа, А група ще има нов лидер. Простата аритметика показва, че това не е факт. Нещо повече - преднината на "червените" пред "сините" е цели 11 точки...