ЛеБрон Джеймс и Стефън Къри водят листата от 41 играчи, които бяха обявени във вторник като първа стъпка към съставянето на силен отбор в преследването на златните медали от Олимпийските игри в Париж през лятото, предаде Ройтерс.

Групата, от която ще бъдат избрани 12 баскетболисти, включва 28 състезатели, които вече са представяли тима на САЩ на Олимпийски игри или на световни първенства и които вече са печелили златни медали. Отборът на САЩ спечели четвъртата си поредна олимпийска титла в Токио, а миналата година завърши на четвърто място на Световното първенство.

"Вълнувам се, че много от суперзвездите изразиха интерес да представляват страната на Олимпийските игри през 2024", заяви мениджър директорът Грант Хил в комюнике. "Привилегия е да селектираме силен отбор, който може да ни помогне да изпълним целите си и да сме на върха на подиума", добави той.

Четирикратният шампион в НБА Джеймс не е играл за тима на САЩ от златните медали на Олимпийските игри в Лондон през 2012, докато Къри, който е лидер в историята на НБА в стрелбата за три точки, никога не е играл за американския тим на Олимпиада.

Сред другите баскетболистите в списъка са Кевин Дюрант, Антъни Дейвис, Джими Бътлър, Пол Джордж, Кайри Ървинг и Джоел Ембийд, който реализира рекордните 70 точки в историята на тима на Филаделфия в понеделник.

Националният отбор ще бъде воден от треньора Стив Кер, който изпълнява същата длъжност в тима на Голдън Стейт Уориърс.