Франция се класира на втори пореден Олимпийски финал след победа със 73:69 над световния шампион Германия в полуфиналите в Париж. Двата отбора изиграха страхотен и драматичен мач в зала "Берси". 

Бундестима започна вихрено срещата и поведе с 25:18 след първата четвърт. След това атомното нападение на възпитаниците на Гордън Хърбърт спря да работи и "петлите" стигнаха до изравняване след 20 минути игра 33:33. 

Gulliver/GettyImages
16 снимки

Германия продължи да има затруднения в атака и през третата четвърт, като звездата Франц Вагнер определено нямаше ден. В края на третия период Франция успя да поведе с шест точки след кош на Виктор Уембаняма и тройка на Евън Фурние. 

Домакините продължиха да играят по-добре и в последната част дори поведоха с двуцифрен аванс 67:57. Германия опита да се върне в мача и след тройка на Франц Вагнер намали пасива си до 70:68. Последва лоша атака на Франция, при която Вагнер хвана борбата, но не успя да задържи топката в очертанията на паркета. Последва фал срещу Уембаняма, който реализира един от двата наказателни удара. Денис Шрьодер от своя страна също вкара само един от два фала, а Айзея Кординие сложи точка на спора - 73:69. 

За Франция най-резултатен беше Гершон Ябуселе със 17 точки, а Айзея Кординие вкара 16. Виктор Уембаняма завърши с 11 пункта, а Матиа Лесор добави още 10. 

За Германия над всички беше Денис Шрьодер с 18 точки. Франц Вагнер вкара едва 10, като седем от тях бяха в първата четвърт. Андреас Обст и Даниел Тайс завършиха с по 8 точки. 

На финала Франция ще играе срещу САЩ или Сърбия.