Звездата на националния отбор по баскетбол на България Александър Везенков направи истински фурор на ЕвроБаскет 2022. „Лъвовете“ не успяха да се класират за финалите в Берлин, но крилото на гръцкия Олимпиакос си тръгна от надпреварата с поредица от рекорди.

Везенков се превърна в първия играч в последните 25 години, който регистрира четири мача с поне 25 точки и 10 борби на шампионата на Стария континент.

27-годишният баскетболист се разписа с 26 точки и 11 борби срещу Испания, 28 точки и 15 борби срещу Турция, 28 точки и 14 борби срещу Грузия и 26 точки и 13 борби срещу Белгия в мачовете от група „А“ на Европейското първенство в Тбилиси, като добави и 26 точки и 8 борби срещу Черна гора.

Средните му показатели в турнира са 26.8 точки и 12.2 борби при 57% стрелба за две точки, 40% от тройката и 93% от наказателната линия.

Изумителното представяне на българина впечатли и гръцките журналисти, които от Милано, където националният отбор на Гърция попадна в група „С“, следят изкъсо представянето му.

Един от най-известните журналисти в сферата на баскетбола в Гърция Харис Ставроу от Sport24.gr побърза да похвали Александър Везенков в профила си в социалната мрежа Туитър, като след изброяването на перфектните му показатели написа – „Играч от световна класа“.