Селекционерът на националния отбор на България по баскетбол Росен Барчовски разкри, че вероятността Станимир Маринов да играе в двубоя с Грузия в момента е малка. Тимът проведе последно занимание часове преди срещата с домакините на група „А“ от Европейското първенство по баскетбол за мъже довечера от 20:00 часа.

„Събраха се два дни почивка. Днес тренировката мина по-леко, повече тактика, но предполагам, че довечера и важността на мача, и атмосферата ще ни мотивират допълнително. Но други неща са важни“, заяви Барчовски, а попитан за състоянието на Маринов, който пропусна заниманието, треньорът коментира:

„Имаме някаква съвсем малка надежда, да кажем 5 процента, до последния момент ще чакаме, но е много възможно да не играе. Най-важно е моментната ситуация и важността на мача да не се отрази по отношение на някакво по-голямо напрежение. Надявам се това да е при тях. Дано се възползваме от тази ситуация.“

„По отношение на инцидента на мача Турция – Грузия, въобще не ми е минавало през ум, че ще бъде друго решението. Няма такъв случай на преиграна среща. Трябва да се случи нещо драстично, защото преиграване на мача и даже само на някакви минути, това предполага промяна на цялата програма, което е много тежко като организация и пари, така че ФИБА никога не би допуснала такова нещо. По отношение на това какво се е случило в коридорите, нормално е домакините да бавят записите, но това, че ги бавят ми говори, че има нещо, което не е като хората, но това пак няма да се отрази на мачовете и класирането. Възможно е да има някакви административни наказания за комисаря или съдиите. Финансова глоба, но нищо, което да промени класирането или да се преиграва мачът. Колкото до условията – залата е чудесна, хотелът също. За нас храната е нормална, няма нещо страхотно, но не е малка. Транспортът в първите два-три дни беше тежък, но сега взеха мерки, освободиха няколко маршрута и ако първите стигахме за 40 минути, сега стигаме за 20, така че не мисля, че има нещо кой знае какво фатално“, изрази мнението си Росен Барчовски.

Колкото до очакваната гореща атмосфера в „Тбилиси Арена“ довечера, селекционерът на българския състав каза: „Те са опитни състезатели, свикнали са, а и това мотивира. Не мисля, че ще ни пречи нещо. Надявам се съдийство ще бъде абсолютно обективно. Ние очакваме винаги 5-10 процента някаква помощ (за домакините), дано да не е повече, но не мисля, че ще ни се отрази. Смятам, че ще играем освободено. Две неща трябва да направим – да запазим доброто си нападение, ако имаме късмет да увеличим още малко процента за стрелба, да намалим грешките и да подобрим, аз си мечтая за 10 процента защита. Това в цифри означава да не ни вкарат 90 точки. Ако тези неща се случат, ще спечелим.“

„Говорим само позитивно. При всички положение загубите се отразяват, защото победите носят по-голяма вдъхновение. Но не мисля, че ще има проблем. Всички очакваме да видим познатия Дий Бост – и вие, и аз“, завърши Барчовски.