Френският баскетболист Тома Йортел подписа едногодишен договор с руския Зенит Санкт Петербург с опция за удължаване с още един сезон. Преди изминалото Европейското първенство за мъже по-рано този месец всички френски национали, сред които бе и Йортел, трябваше да подпишат декларации относно обвързаността им с клубове от Русия или Беларус. Причината е, че местната баскетболна федерация взе решение в държавния тим на Франция да не бъдат викани състезатели, които имат договорни отношения с отбори от въпросните две държави докато трае войната в Украйна.

33-годишният Тома Йортел, който още тогава преговаряше със Зенит, също подписа декларацията и участва на Евробаскет 2022. Това обаче не попречи на баскетболиста скоро след края на шампионата да финализира трансфера си в руския тим и да заиграе под ръководството на испанския старши треньор Шави Паскуал. „Искаме да приветстваме Тома в нашия отбор. Той е играч с отлични качества и опит. Вярваме, че той ще ни помогне да постигнем целите си през сезона“, коментира Паскуал.

Зенит Санкт Петербург, подобно на останалите руски и беларуски клубове, няма право да участва в международните клубни турнири, организирани от Евролигата или Международната федерация по баскетбол (ФИБА). Тимът участва в руската ВТБ Лига, а трансферът на Йортел означава, че бъдещето му в националния отбор на Франция е под въпрос.