Европейската баскетболна федерация (ФИБА Европа) обяви позицията си след инцидентите на двубоя между Грузия и Турция от група „А“ на първенството на Стария континент, игран на 4 септември в грузинската столица Тбилиси. Протестът от турската страна за изгубените 22 секунди в срещата е отхвърлен, а разследването за сблъсъка между състезатели от двата тима в коридорите на „Тбилиси Арена“ продължава и след края му ще бъдат взети съответните мерки.

„След края на мача Турската баскетболна федерация подаде контестация относно грешка при измерването на времето (часовникът за играта продължава да върви 22 секунди, докато играта вече е спряна)“, започва изявлението.

„След като прегледа всички представени материали и доказателства, съдията от Дисциплинарната комисия на ФИБА Евробаскет постанови: Въпреки, че наистина има грешка при измерването на времето в четвъртата част на мача, Турската баскетболна федерация не успя да установи в протеста си, съгласно официалните баскетболни правила, че при липсата на тази грешка, със сигурност би се стигнало до различен резултат в мача. Вследствие, протестът по отношение на резултата в срещата беше отхвърлен“, гласи още позицията на ФИБА Европа.

„Колкото до обвиненията от двете федерации във връзка с действия в зоната на отборите в залата, включващи играчи и членове на делегациите от двата тима, в момента тече разследване. След приключване на разследването, компетентните органи на ФИБА ще вземат решение относно съответните приложими дисциплинарни мерки“, завършват в изявлението си от европейския клон на Международната централата по баскетбол.