Литекс победи ЦСКА с 1:0 в дербито на 29-я кръг на А група. „Оранжевите” бяха категорично по-добрия отбор на Градския стадион в Ловеч, и показаха, че могат да печелят и срещу лидерите. ЦСКА не приличаше на себе си, и със сигурност бе далеч от шампионския си облик.

Двубоят бе белязан от грозни сцени в края, когато фенове на „армейците” нахлуха на терена, и не позволиха няколко минути да се играе футбол. Горещите страсти се отразиха и на Станимир Стоилов, който бе изгонен и не догледа заключителните секунди. Причина за емоциите се оказа гол на Иван Иванов в добавеното време, който обаче бе отбелязан, след като защитникът получи пас от свои съотборник в засада.

Литекс държеше инициативата от първата до последната минута на мача, като едва в хаотичните последни секунди ЦСКА опита със изсипани топки да застраши вратата на домакините.

Момчетата на Станимир Стоилов действаха перфектно във всяка зона на терена, като единствено шансът ги раздели с по-изразителен успех. „Оранжевите” бяха напълно безгрешни в защита, а халфовете на тима изнесоха истински рецитал срещу съперника. ЦСКА пък в осакатен и много променен състав нямаше никаква идея за атаки, като хвърли най-вече сили в отбрана. Любослав Пенев заложи на доста юноши на „червените”, които обаче не издържаха на разиграванията на Литекс.

Ловчанлии пропуснаха няколко добри положения за гол през първото полувреме, а в пълен контраст, единствените възможности за гостите бяха далечни удари на Александър Тонев.

Феноменален мач за Литекс изигра Дока Мадурейра, който се раздаде докрай и участваше във всички опасности пред вратата на Ивайло Петров. Бразилецът отбеляза и единственото попадение в мача, веднага след подновяването на играта през второто полувреме. В 46-та минута безапелационният за пореден път Радостин Кишишев пусна добре отляво, Данчо Тодоров не успя да изчисти, Дока пое на гърди, влезе в пеналта и от ъгъла стреля точно за 1:0.

В търсене на обрат, Любо Пенев пусна в игра трима атакуващи футболисти до 70-та минута – Саидходжа, Тошев и Силва – но и това не промени особено играта на ЦСКА. Станимир Стоилов даде шанс на Момчил Цветанов, който не го разочарова, и на няколко пъти разнищи защитата на „червените”, а имаше и невероятен шанс да се разпише в мача. Дока и Сандриньо си правеха каквото си поискат между бранителите на гостите, и също можеха да вкарат втори, а и трети гол за Литекс.

Стоилов загуби единствения си централен нападател Уилфред Нифлор в 71-та минута, когато французинът получи неприятна травма. Влезлият на негово място младок Александър Цветков обаче се включи много силно и се отличи с пробиви и отигравания.

Едно разбъркване в пеналта на Литекс, след центриране на Давид Силва, доведе до едно от най-добрите положения за ЦСКА, но след кратък хаос, Барт изчисти топката далеч от вратата на Голубович. В 81-та минута всичко за ЦСКА като че ли се предреши, след изгонването на Ели Маркес за втори жълт картон в мача. С 10 души на терена „армейците” оставиха ловчанлии да си правят квадрати и къси пасове по цялото игрище.

В 90-та минута в игра за Литекс след продължително отсъствие се появи Ивелин Попов, който замени под аплодисментите героя на деня Дока Мадурейра.

Реферът Станислав Тодоров вдигна четири минути продължение, без изобщо да подозира какво ще се случи в тях. Тези финални акорди за мечтата на ЦСКА да стане шампион бяха скандални, като включваха отменен заради засада гол на Иван Иванов, нахлуване на ”червен” фен на терена, разбити глави, арестувани привърженици, и накрая – изгонването на Станимир Стоилов.

Арбитърът поднови играта след няколко минути забавяне, въпреки че агитката на ЦСКА седеше не на отредената трибуна, а пред нея, точно до терена. Наставникът на Литекс Станимир Стоилов пък не издържа, и буквално в последните секунди бутна страничният рефер Иван Вълчев, и бе изведен в тунела.

Драматичните събития в Ловеч направиха Левски шампион, тъй като дори победа на ЦСКА в последния кръг не може да позволи на „армейците” да изпреварят вечния враг. Литекс може да завърши и на четвърто място в шампионата, ако вземе своето срещу Спартак Варна на 13 юни.