Вече почти са известни съперниците на българския първенец в предварителните кръгове на шампионската лига по футбол. Както е известно, състезанието тази година е в съвсем нов формат и разминава нашия участник с отборите от големите първенства в Европа.

Ето какво предстои на Левски или ЦСКА в тазгодишното издание на Шампионската лига:
Българският шампион със сигурност ще бъде поставен във втория предварителен кръг на 14/15 и 21/22 юли.

Съперници там ще са отборите на Бохемианс Дъблин, Зрински Мостар от Босна, шампионът на Унгария, Грузия Тбилиси, Шериф от Молдова, Македония Скопие, ФК Баку, Левадия Талин, шампионът на Албания, Актобе от Казахстан, Пюник Ереван, Рил от Уелс, Гленторан от Северна Ирландия, Стреймур от Фарьорските острови, Дюделанж от Люксембург, шампионът на Черна гора и Сант Жулия от Андора.

В третия предварителен кръг на 28/29 юли и 4/5 август българският първенец, независимо кой е той, също ще бъде поставен. Съперниците тук са австрийският Ред Бул Залцбург, Калмар от Швеция, Апоел Никозия, норвежкият Стабек, Слован Братислава, Вентспилс от Латвия, словенският Марибор, Хафнарфьордур от Исландия, Интер Турку от Финландия и литовският Екранас.

Решителен за влизане в групите ще бъде четвъртият кръг, наричан още плейофи, които са на 18/19 и 25/26 август. Тук ще участват само 10 отбора, дано сред тях е и българският шампион.

Все още не можем да прогнозираме със сигурност отборите, които ще достигнат тази фаза, но ако нашият участник е Левски с коефициент 24,250, той почти сигурно ще бъде поставен и ще има за съперници добре познатия БАТЕ Борисов, както и вероятно Динамо Загреб, шампионите на Израел и Полша и Партизан Белград.

Ако нашият представител е ЦСКА с коефициент 14,250, той вероятно ще бъде непоставен и евентуалните съперници ще бъдат Олимпиакос Пирея, шампионите на Чехия, Швейцария и Дания и отново Партизан, който би се качил при поставените отбори.

Както се вижда, новата формула на Шампионската лига дава добри възможности на българският шампион да влезе в групите, но това, разбира се, е само на теория. Основната битка ще бъде на терена!