Литекс спечели за трети път в историята си Купата на България, след като победи на финала Черно море с 1:0. Единственото попадение бе дело на Станислав Манолев в 57-та минута. Младият футболист на „оранжевите” се разписа с глава след центриране на Том.

Литекс спечели турнира и през 2001 и 2004 година. С успеха си днес ловчанлии се класираха и за евротурнирите от следващия сезон.

Финалната среща, играна пред малко публика на Националния стадион „Васил Левски”, бе много равностойна, особено през първото полувреме. Както Литекс, така и Черно море се хвърли здраво в мача, но и двата състава очевидно не искаха да рискуват още от началото. Така първите 45 минути преминаха предимно в разучаване на съперника и много мъжки единоборства. Мирослав Манолов от Черно море и Том от Литекс бяха играчите, които се опитваха по-сериозно да застрашават противниковите вратари през първото полувреме.

След почивката „оранжевите” натиснаха повече варненския си опонент и за кратко време осъществи поредица от центрирания към вратата на Карамфил Илчев. Стражът на Черно море в повечето случаи успешно отразяваше атаките на Литекс, но бе пречупен в 57-та минута.

Тогава Том центрира от фаул в наказателното поле, Манолев се измъкна от защитата на „моряците” и с глава оплете топката в мрежата, за единственото попадение в мача. Този гол сломи и духа на Черно море и момчетата на Никола Спасов като че ли загубиха надежда за обрат, въпреки многото време до края.

Най-чистата възможност за изравняване имаше Домакинов, който в 60-та минута отправи добър удар, минал на сантиметри от страничната греда на Тодор Тодоров. Никола Спасов рискува и замени защитника Стоянов за Тигран, но нападателят не промени нищо с действията си на терена. От своя страна наставникът на Литекс Миодраг Йешич вкара в игра още един бранител, в лицето на Джемал Берберович, който допълнително затрудни задачата на Черно море.

Така Литекс триумфира заслужено, макар и не лесно, с Купата на България. Ловчанлии ще участват в турнира за Купата на УЕФА, като ще стартират от втори предварителен кръг.