Вчерашните загуби на ЦСКА и Литекс, към които трябва да добавим и факта, че Левски и Локомотив София вече приключиха участието си в евротурнирите, закопаха допълнителни клубния коефициент на България за евротурнирите.

През този сезон клубният ни коефициент до момента е трагичен и се равнява на 1,375, тъй като БГ тимовете взеха до момента 5,5 точки, които се делят на 4, колкото са евроучастниците ни.

Трагично до момента през този сезон рейтингът ни е по-малък дори от на Лихтенщайн, който събра 2 точки, които се делят на едно, колкото представителя имаше футболното джудже този сезон. Тимът на Вадуц направи исторически успех това лято, като първо отстрани Войводина Нови Сад, а след това би Апоел Тел Авив в единия мач, въпреки че отпадна.

Ако направим сравнение между нашите тимове и Вадуц, наш отбор още не е отстранил отбор от класата на сърбите, тъй като единствените „две жертви” на 4-те ни евробойци до момента бяха македонският Металург Скопие и черногорският Могрен Будва. Едва ли има съмнения, че тези два тима са под нивото на Войводина, който миналия сезон завърши 3-и в първенството на Сърбия и игра финал за Купата на Сърбия, където в Белград бе равностоен на шампиона Партизан, но бе порязан жестоко от съдията на няколко пъти и демонстративно напусна терена преди края на мача.

Към момента страната ни се намира на изключително незавидната 28-а позиция в ранглистата на УЕФА, която се формира от резултатите през последните пет години и ако останем на това място, БГ тимовете ги чака буквално ужасяваща кампания в Лига Европа през сезон 2013/2014 година. Заради подреждането ни към днешна дата, отборите ни ще започват квалификациите още от първи и втори кръг на Лига Европа и Шампионската лига.

Пак ще имаме четири тима в Европа, но третият от А група през сезон 2012/2013 година ще започне през лятото на 2013-а в ЛЕ още от първия квалификационен кръг. Това означава, че бронзовият медалист ще има мачове в Европа още в края на юни. Това автоматично води до липса на почти всякаква почивка след края на отминалия току що шампионат и няма почти никакво време за селекция и лятна подготовка.

Вторият в А група пък ще почва в Лига Европа от втория етап на пресявките, който също е се провежда рано-рано – в средата на юли. Точно това направи Локомотив София през тази година, като игра в тази фаза с Металург Скопие, докато в същото време другите родни тимове спокойно водеха подготовката си за новия шампионат.

Ако останем на сегашната 28-а позиция, може дори носителят на Купата на България през 2013-а да трябва да играе още във втория квалификационен кръг. Това ще се случи, ако шампионът в Лига Европа през 2013 година не се класира за евротурнирите от собствената си страна и вземе квотата, която му се полага от УЕФА за победител за предходния сезон. Ако първенецът в ЛЕ все пак се класира „по естествен път”, то тогава тимът взел Купата на България, ще стартира от третия квалификационен кръг

Само за справка - носителят на Купата на България през този сезон – ЦСКА, започна чак в четвъртия-плейофен кръг и трябва да отстрани само един съперник, за да влезе групите. Това обаче вече няма как да се случва повече, тъй като вече няма да се гледат коефициентите от най-силните сезони на клубния ни футбол през този век 2005/2006 и 2006/2007, когато беше пълно с БГ отбори в групите, а Левски игра 1/4-финал за Купата на УЕФА и влезе в Шампионската лига.

Единствен през 2013 година позиции ще запази шампионът на България, който пак ще почва от втори кръг на Шампионската лига, както направи Литекс през тази година.

Тук „стабилизирането” обаче е уловка, тъй като в това отношение падение няма как да има, защото първи кръг в ШЛ на практика няма. Т.нар. първи кръг се състои от само два мача, в които участват шампионите на 4-те най-най-най-малки футболни джуджета в Европа, като това лято това бяха първенците на Люксембург, Андора, Малта и Сан Марино. Така на практика до този първи кръг практически няма как да паднем, въпреки че никога нищо не се знае, особено в българския футбол.

Единственият шанс да не бъде толкова кошмарен календарът на „евробойците” ни през лято’2013 е „да избягаме” от това 28-о място и да се изкачим 21-о. На практика единственият вариант да има някакви шансове това да стане е сега Литекс и ЦСКА да влязат от групите на Лига Европа и там да се представят на ниво и да завоюват достатъчно точки, като в същото време тимовете от страните конкуренти на България да се дънят здраво.

Ето за финал и от къде ще почнат нашите отбори в Европа през лятото на 2012 година. Шампионът ни през сезон 2011/2012 година ще стартира от 2-и квалификационен кръг в ШЛ, носителят на Купата на България ще почне от 3-и квалификационен кръг на Лига Европа, а вторият и третия в А група ще трябва да се потят още от 2-ия квал. кръг на ЛЕ, който е още в средата на юли. Така че съвет към борещите се за евровизи български отбори – титлата или купата, или мъчение в жегите.

Друг е въпросът, че лошият клубен коефициент ще отрежда все по-тежки съперници на българските състави, тъй като при жребиите нашите все по-рядко ще бъдат поставени и няма да има тимове като Дъндолк, Клифтънвил и т.н. в битката за животоспасяващите милиони на УЕФА, а съперниците ще бъдат от класата на Тотнъм, Лацио, Шахтьор Донецк, Шалке и Галатасарай.