Съвместна рубрика на в-к 7 дни спорт и Gong.bg

Най-малко десет души ме попитаха от онзи ден до днес: „Абе, тия в студиото те изядоха!” Става въпрос за следното, спокойно, не съм попаднал случайно в клетка на лъвове в зоопарка. Обикновено, след кръг от „А” група или след евромачове на българските тимове, правим с колегите импровизиран анализ в ефир. Този път обаче и няколкото таксиметрови шофьори, и кварталния аптекар, и зъболекаря ми, и съседи – всички бяха притеснени повече от обичайното. Трябвало е да отвърна подобаващо на „сините” атаки в студиото. Опитвах се да се оправдая със сериозните проблеми с гласа и гърлото, които наистина имах тогава. Но всъщност това по-скоро ми дойде като удобно алиби.

Какво да кажа в подкрепа на ЦСКА? Да кажа, че са изиграли по-добър мач срещу Порто, отколкото Левски срещу друг от португалските грандове ли? Ами, не става, не е така. Да опитвам да развивам още и още тезата, че Спортинг са дошли на разходка в София и не са играели за нищо? Ами Порто за какво играеха? Съгласен съм, има известна разлика. Единият тим е поне класа по-добър от другия, едните искаха час по-скоро да се изпарят от ледената епоха, в която бяха приклещени в България, другите разцъкваха в почти титулярен състав у дома. Но в крайна сметка, с или без значение, Левски си би, а ЦСКА пак не успя. Да кажа, че „червените” са се представили по-удачно в евротурнирите също не върви. Вярно, взеха три пъти повече точки от миналата есен, когато не бяха капо единствено при ремито с Фулъм, но пък Левски взе цели седем. Да, ще кажат мнозина, и двата отбора в крайна сметка са на дъното на своите групи, но догодина, ако изобщо ЦСКА участва отново на международната сцена, ще има определена разлика в коефициента. И просто на едните ще бъде по-леко, отколкото на другите.

Какво още да кажа в подкрепа на ЦСКА, че да не излиза, че много, ама много сериозно бе боли гърлото? Да кажа, че ЦСКА притежава по-добри играчи ли? Може и така да е, вероятно Шеридън и Платини са по-класни от Дембеле /или поне в някакъв бъдещ етап/, ама на едните тези централни нападатели са вкарали съответно 1 и 6 гола, а на другите единият само с цели двайсет отгоре. Вероятно Райс МБоли е по-добър вратар от Петков, Митрев и Акалски взети заедно, ама и на двата отбора почти еднакво и напълниха шушоните с голове. Може би за някои публиката на ЦСКА е много по-велика, по-мощна и по-какво ли не още от синята, но е факт, че тази есен Левски се радваше на далеч по-голяма подкрепа от трибуните. Може би собствениците на ЦСКА са по-добри и преуспели бизнесмени от Батков, но те са тези, на които се налага почти ежедневно да дават отговор на редица проблемни въпроси. Босът на Левски ще речеш, че проблем не го лови или поне така успява да представи нещата пред спортната общественост. Какво пропускаме? Да, може би стадион Българска армия е по-легендарен от Герена, бил е свидетел на по-епохални битки, но в момента буренясва, а сините успяха да направят повече от прилично посрещане и домакинство на своя си стадион в средата на декември при зверски климатични условия. Сигурен съм, че за много от вярващите безусловно в червената идея, тези обикновени, незнайни фенове на ЦСКА, техният тим е най-добрият в България и единствено някаква незаслужена мафиотско-икономическо-съдийска конспирация му пречи. Но в крайна сметка, едните са в реална битка за титлата, а другите са чак на 5-то място, чака ги убийствена програма в началото на следващата година и сериозни притеснения за нови срещи с онези, готините отбори в Европа.

Ами, това е, няма какво да се каже в подкрепа на ЦСКА. Поне не днес, не и в тази ситуация. А противното би било напъване, от което още повече гърлото да заболи. Нямам сили, а и факти на своя страна. Ще изчакаме по-добри времена, току-виж и гърлото поминало, а и ЦСКА пооздравял. За настинката си давам една седмица, но за останалото – нямам представа...