Съвместна публикация на вестник "7 дни спорт" и Gong.bg

Имаше преди години една глупава комедия с подобно име, а в неделя, отново в комедиен стил ЦСКА допусна серия от гафове, които спокойно могат да бъдат наричани именно глупости. И които неизбежно доведоха до загубата на старта на първенството.

Глупост №1: Закъснялата селекция или направо безсмислено късната селекция. Когато знаеш, че започваш точно с Левски, при това съперникът е притиснат от други важни мачове в тези седмици е логично да изсипеш цялата ударна мощ, която си събирал цяло лято. Ако приемем и седящия в ложите Шеридън за ново попълнение, то от „великолепната чуждестранна седморка” на терена срещу сините бяха едва 14% - или само Акуаро. За какво, ако не за вечното дерби и за кога се стяга тази страховита селекция се питаха феновете? Може би за възловия сблъсък в третия кръг срещу Видима? ЦСКА закъсня фатално със селекцията си, така както в живота понякога при жените при необмислена постъпка нещо също закъснява фатално. И резултата е налице след девет месеца. Тогава някъде свършва и това първенство и ще преценим доколко всъщност значима е тази загуба на старта.

Глупост №2: Това с контузиите не може да е сериозно! Павел Дочев и Емил Костадинов нещо се усъмниха, нещо намекнаха, но засега нищо повече. Цялата подготовка се влачат половин дузина с травми, в навечерието на мача още един титуляр /Минев/ изгърмява, друг /Стоянов/ на загрявката, трети/ Галчев/ още в средата на първото полувреме вече куцука, четвърти/Дечев/ реално сдаде багажа някъде по средата. Това просто не може да е сериозно. С подобна футболна постановка на Военно-полева болница, ЦСКА бе обречен да загуби.

Глупости №3, 4 и 5: Във финалната част на мача вече разчиташ на двама тарани – Илиев и Саидходжа, на които изобщо не си разчитал миналата година и дори си пратил да разцъкват по други тимове. Е, какво очакваш от тях? Същото важи и за Тонев, който влиза в решаващ миг, може би поради безценния си опит, който е натрупал за една година в Сливен. Но последните два мача преди Левски си залагал на световният рекордьор по-най комичен пропуск, публиката е побесняла и сега дупе не ти дава да го пуснеш в игра. А единственият, който сектор „Г” иска да види в този мач /Костадинов/ остава на скамейката.

Глупост №6: Точно когато дори си останал с човек повече, вадиш единствения си играч, който може в последните минути със зъби и нокти и глас да кресне и да извади от летаргия останалите. При така създалата се ситуация, присъствието на Янчев на терена е безусловно. Общо взето от всички червени, в момента само той прилича на ЦСКА. Кой, Марко ли да стори тези всички неща?

Глупост №7: Емил Костадинов трябваше да бъде там, където бе Гонзо. Поне за този мач. При всичките спортно-технически проблеми и евентуалното им негативно отражение върху играчите, Емо с манталитета си на борец и куче от времената на терена, можеше да викне и кресне, когато се наложи. От ложите няма как да бъде чут. От скамейката има по-голяма файда.

Глупост №8: Ситуацията с Румен Трифонов. След като се знаеше, че той е наказан за мача с Левски, по каква логика бе пуснат срещу футболните туземци от Клифтънфил, а не бе изпробван вариант с друг играч, въпреки проблема с картотеката на Спас Делев? Ако някой от ЦСКА тръгне да обяснява, че Трифонов е бил нужен срещу тези северноирландски ентусиасти, то предлагам на секундата да прекратим темата.

Глупост № 9: Ситуацията с Руи Мигел. За чий, португалецът бе в групата за мача? След като явно твърдо е решено, той да не дразни публиката и да не бъде пускан? И ако Павел Дочев е взел решение да го закотви след последните два мача, толкова ли никой в този клуб нямаше да му подскаже, че Мигел си го знаем от година и половина? Но да го пишеш резерва, без право на влизане, е безумно.

Глупост №10: Конфликтът с феновете е отворена рана. Въпреки толерантното отношение до края и при очертаващата се загуба, сектор „Г” бе по-празен от „Б”. Въпреки, че едните плащаха по 2 кинта за ученици, а другите по 15. Ръководство и привърженици така и не успяха да намерят верния път един към друг и това няма как да не се отразява. Още повече след тази загуба. Това е проблем, който продължава да се подценява.

Глупост №11: Заблудата след мача, че ЦСКА е играл по-добре, но видите ли, хитрата сврака /Левски/ е победила. Кой има полза от това? Ако аз се хвана на канадска борба с някой първолак, като видимо аз съм по-добрият и по-силният, но в крайна сметка малчугана ме победи, ей богу едва ли ще се хваля с това и ще го изтъквам.

Могат да бъдат изтъкнати още няколко дребни и по-едри грешки, но и тези са достатъчни. С подобни предпоставки най-нормалното бе ЦСКА да загуби, не толкова Левски да победи на всяка цена. Всичко друго ще представлява опит, някой да ни убеди, че не разбираме от футбол. А всичко изглежда толкова просто.