ЦСКА загуби в първия кръг, което не се бе случвало в последните 10 години. Загуби, но може да открие позитиви от това 0:1 срещу Левски. Така както колега ги откри след срамната загуба от Олимпиакос Кипър.

Позитивното тук е, че загубата все пак не бе толкова изразителна, колкото предричаха някои фенове на „сините”. А и ако трябва да бъде цитиран „червения” нападател Митко Илиев „Хубавото е, че загубата от Левски е едва в първия кръг”, то ЦСКА ще има време да се пооправи.

Многото проблеми пред Павел Дочев също трябва да се отбележат. Той ги обобщи, че отборът му е имал „недостатъчна интелигентност” и затова не е успял. Сега с включването на италианците позитивното ще е по-голямата интелигентност на „червените”.

Позитивното, но не само за ЦСКА, но и за дербито като цяло, е че отново се потвърди максимата, че няма никакво значение кой от двата отбора е сочен за фаворит.

Позитивно е и това, че ЦСКА ще се стегне преди реванша в Северна Ирландия и няма да допусне изненада и във втория си мач от евротурнира Лига Европа. Има още позитивни неща за ЦСКА от това 0:1, но ще ги оставя други да ги коментират, като това, че когато отбор и фенове не са единни, то резултатите не са позитивни. Или ако селекцията е навременна, то и резултатите ще са налице...

Има ли нещо позитивно за Левски от тази минимална победа над ЦСКА, която се оказа и юбилейна 50 победа за първенство?

Първите изводи трябва да са за феновете. Някои от тях бяха с очаквания, че „сините” трябва да смачкат „червените” с голям резултат. Не само, че не стана, но можеше и мачът да не бъде спечелен. Това доведе до лек горчив привкус, който си има своите позитиви. Привържениците не трябва да си мислят ,че Левски е непобедим и да знаят, че това е само началото при изграждането на новата визия на отбора. Да си спомнят само как изглеждаше любимия им тим само преди няколко месеца.

Позитивното е видно и около единството на отбор и фенове. Тепърва то ще е видно и ще е много важно. Още в четвъртък публиката може „да реши” мача с Калмар.

Феновете вече откриха своя нов герой. Дори някой му лепнаха прекалено задължаващ прякор – Гарра „Дрогба” Дембеле. Други пък показаха позитивното си отношение към голмайстора хващайки се за последните две срички от фамилията му – „беле” и му викат вече „Белио”, от контраста в цвета на кожата му. Важното е, че феновете го бяха приели, а след този победен гол , вече го имат за техния нов идол.

Позитивното от мача за Ясен Петров трябва да е най-много. Той показа с думите си след победата, че е разбрал за какво става дума. Предстои му много, ама много работа. Защото едва ли това е европейското лице на Левски, към което се стреми той. За Ясен бе важно да претръпне в дербито. А и да няма време да се зарадва на резултатите от неговата работа, защото го чака много по-важният мач срещу шведите в четвъртък.

Позитивното за Георги Иванов е, че видя резултата от селекцията, която направи през лятото, а и от тази, която не успя да направи. Гонзо знае, че срещу ЦСКА най-важен е резултатът и затова така се радваше на победата, но той видя, че Левски не направи пълна селекция. Очебийна е нуждата от дефанзивен халф, който да разбива атаките на противника. И Йовов, и Гаджев и Балтанов повече ги бива да градят, но трябва някой да „влиза и в шамарите”.

За Тодор Батков позитивното не е малко, но и той трябва да разбере, че един отбор трябва непрекъснато да се гради, а не първо да мислиш кой да продадеш, независимо колко е важен даден играч. И да чакаш нещо да се случи и след това да даваш пари за селекция. Не взимането на дефанзивен халф показва, че някой може да допусне една и съща загуба няколко пъти през годините.

Позитивното за дербито като цяло е, че феновете няма да имат много време да го коментират, защото следващите мачове са в четвъртък и неделя и понеделник. А всеки следващ двубой е най-важен.

И не вярвайте на тези, които се опитват да ви убедят, че дербито е мъртво... В противното би трябвало да ви е убедило поне желанието за живот от страна на Левски и най-вече на ЦСКА.