Левски ще бъде сред поставените отбори във всички жребии до групите в Лига Европа, показват изчисления. „Сините” имат коефициент 25.400, който е доста висок за предварителните кръгове. Както вече информирахме, Левски ще бъде поставен и във втория, и в третия етап на турнира. Ако „сините” ги преминат, стигат до решителния четвърти квалификационен кръг за влизане в групите.

В този, наречен още плейофен етап, участват 74 отбора. 59 от Лига Европа и 15, отпаднали от трети кръг на шампионската лига. Това означава, че 37 от тези отбори ще попаднат сред поставените при жребия.

Ако Левски достигне тази фаза от турнира ,със сигурност ще попадне в урната на фаворитите, показват изчисления. В Лига Европа с по-висок коефициент от „сините” са 24 отбора.От Шампионската лига, дори всички фаворити да отпаднат и да отидат в другия турнир, с по-висок коефициент от Левски са 10 отбора. С други думи, в най-лошия случай по-високопоставени от сините биха били 34 отбора, а местата в урната на фаворитите са 37! Така със сигурност Левски ще избегне съперници като Ливърпул, Ювентус или Щутгарт в тази фаза!

Сериозен шанс за урната на поставените в плейофите има и ЦСКА. „Армейците” не могат да са сигурни на 100% , но само много изненади в третия кръг на Шампионската лига могат да ги изхвърлят от нея.

ЦСКА е с коефициент 15.400, като в Лига Европа с по-висок са 29 отбора и със сигурност 2 от идващите от Шампионска лига. Теоретично, „червените” би трябвало също да са поставени, защото попадат в първите 37.

Лошото за тях е, че в по-силния турнир има още 11 отбора с по-висок коефициент от ЦСКА. Ако няма изненади, те ще си продължат към Шампионската лига и армейците ще са си поставени в Лига Европа. Ако повече от половината от тези 11 фаворита се издънят в третия кръг на ШЛ и отпаднат към Лига Европа, те биха изместили ЦСКА от урната на поставените.

Същите изчисления, важат и за Литекс, при положение, че отпадне в трети кръг на Шампионската Лига.Ловчанлии имат сходен с „червените” коефициент-15.900 и имат голям шанс да са поставени в евентуални плейофи на Лига Европа.

Трябва да отбележим, че този сезон най-вероятно ще бъде последният, в който три български отбора почти сигурно ще са поставени до групите на Лига Европа. От следващия, отпадат точките от сезон 2005-2006, който бе изключително успешен за българските клубове и коефициентът им ще се срине драстично.

Освен, разбира се, ако не направят нов европробив през 2010-2011.