Литекс разкритикува футболната продукция, която предлага сблъсъкът между Левски и ЦСКА като определи вечното дерби като „противно клише”, което „не отговаря на истината”.

Смелата статия, публикувана на официалната страница на „оранжевите” е относно предстоящия мач между ловчанлии и „сините”. Двата отбора ще се изправят един срещу друг в отложения двубой от 3-ия кръг в А група на 25 ноември, от 19:30 на „Герена”.

„ЦСКА – Левски минава за вечното дерби в българския футбол. Това противно клише обаче някак вече не отговаря на истината. Няма нищо вечно в мачовете между „червени” и „сини” през последните години. Слаб футбол, съмнителни резултати и пълна апатия. Това са основополагащите елементи в боричкането между столичните грандове. Ако ЦСКА – Левски, е вечното дерби, то Литекс – Левски е истинското дерби на българския футбол. През последните 10 години мачовете между съперниците от Ловеч и Герена станаха емблематични. В битката имаше всичко – драматични обрати, зрелищни мачове, съдийски изцепки, бой по терена и извън него”, така започва статията публикувана на официалната страница на Литекс.

Ето и как продължава материалът:

Особено драматични са мачовете на „Георги Аспарухов”. Предлагаме ви кратка ретроспекция на най-зрелищните двубои между „сини” и „оранжеви” в столицата.

1997 г. КУПА НА БЪЛГАРИЯ
Левски – Литекс 4:1

„Сините” губят в Ловеч с 0:2 първия ¼ финал за Купата на България, но печелят реванша по скандален начин с 4:1. Ловчанлии повеждат с 1:0 през първото полувреме след гол на Димчо Беляков и сблъсъкът изглежда решен. На почивката обаче здрави момчета с черни дрехи демонстративно прекосяват терена и влизат в съдийската стая, където „съветват” рефера Светослав Славов от Варна. След почивката „сините” постигат желания обрат. С дузпа и нарушение срещу вратаря Витомир Вутов при четвъртия гол.

1999 г. КУПА НА БЪЛГАРИЯ
Левски – Литекс 2:0

Отново скандален мач за Купата на България. Левски бие с 2:0 с любезното съдействие на рефера Костадин Гергинов, който свири последния мач в кариерата си. И като за последно настоящият заместник председател на съдийската комисия бута здраво рамо на домакините. Гергинов си затваря очите след убийство срещу Светослав Тодоров в наказателното поле в последните минути. Именно това решение предопределя изхода от 1/8 финала. След не по-малко скандално съдийство на Костадин Костадинов на реванша две седмици по-късно Литекс бие с 3:1, но заради гола на чужд терен „сините” продължават.

2001 г. КУПА НА БЪЛГАРИЯ
Левски – Литекс 1:0

Литекс губи реванша с 0:1 след гол на настоящия треньор и спортен директор на „сините” Георги Иванов. Ловчанлии обаче продължават напред в турнира, тъй като са спечелили в Ловеч с 4:0. В последните минути става ясно, че „Отбора на народа” не може да губи. След спорно положение в наказателното поле на Литекс левскарите погват рефера Георги Нарлев. Настава невъобразимо меле, при което целият щаб на „сините” начело с Люпко Петрович влиза на терена и търси „справедливост”. Психарията е толкова голяма, че дори спокоен човек като лекарят на Левски Жан Филипов гони да бие съдията. В центъра на екшъна се оказват Бисер Иванов – Легендата и Николай Димитров, който сега е асистент на Ангел Червенков. Мелето допълват още Ивайло Петев, Елин Топузаков и Георги Марков. Скандалите се пренасят и в тунела на Герена. Там бият Витомир Вутов, а Георги Марков е толкова обезумял, че дори напада полицай, притекъл се на помощ на ловешките футболисти.

2005 г. „А” ГРУПА
Левски – Литекс 0:1

Ловчанлии постигат първа историческа победа на стадион „Георги Аспарухов” с 1:0. Сандриньо вкарва безценния гол с глава през първото полувреме. Воденият от тогавашния треньор - евреина Ицхак Шум, отбор има превъзходство над „сините” на Станимир Стоилов и не позволява никакви опасности пред Витомир Вутов.

2008 г. „А” ГРУПА
Левски – Литекс 0:1

Бразилецът Дубала носи втората победа на Литекс срещу Левски на „Георги Аспарухов”. Ударът на „оранжевите”, водени от Миодраг Йешич, идва четири дни след драматичния ¼ финал за Купата на България, където ловчанлии изхвърлят „сините” с дузпи. Тодор Тодоров е героят на Герена. Вратарят спасява куп положения, включително и дузпа, изпълнена от Жеан Карлос.